Presidentval

Flera gripna efter demonstration i Kazakstan 

2:08 min

Under presidentvalet i Kazakstan i går genomfördes demonstrationer i flera städer där hundratals människor som krävde fria val greps av polis.

En äldre kvinna skriker till när en polis sliter i henne och lyfter henne högt upp i luften, fort, fort genom parken där demonstranterna samlats.

– Vad gör ni? ropar en kvinna efter poliserna.

Många poliser, en del i masker, en del i stora kravallskydd, de lyfter, närmast sliter demonstrant efter demonstrant från parken i den kazakiska staden Almati och snudd på kastar in dem, trycker in dem i små polisbussar.

Det här fängslandet av fredliga demonstranter sker i en sådan hast att det ser ut som att polisen har bråttom att få bort demonstranterna från filmande mobiltelefoner, som om polisen vill göra den demokratiska sorgen kort över vad som utspelar sig i en park i kazakiska Almati.

Landets inrikesministerium uppgav igår att man gripit 500 demonstranter som man också beskrev som “radikala element som vill destabilisera samhället”.

Presidentvalet i Kazakstan i går var en historisk val. Det var första gången Nursultan Nazarbajev inte ställde upp. Han har varit landets president sedan 1991 då Sovjetunionen föll samman och han har hållit ett hårt och fast grepp om makten, det har inte tillåtits någon samlad nationell opposition i landet.

Det ser också ut som att det går som man väntat sig, att det blir den som kallas kronprinsen som vinner. Kasym-Zjomart Tokajev ledde igår kväll stort i det man kallade vallokalsundersökningar.

Hur pass demokratiskt det här valet varit, det återstår att se.
Men efter förra presidentvalet skrev observatörerna från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, att valet i och för sig genomfördes effektivt men att reformer för att kunna genomföra riktiga demokratiska val fortfarande måste genomföras.