Trots protester

Hongkong vill kunna lämna ut misstänkta till Kina

2:10 min

Hongkongs ledare Carrie Lam fortsätter stödja det nya lagförlaget som ska göra det lättare att lämna ut misstänkta brottslingar till Kina.

I Sverige ska högsta domstolen ta ställning till just ett sådant fall i nästa vecka.

I Hongkong, där hundratusentals demonstrerade på gatorna i går, väntas protesterna fortsätta sedan stadens ledning sagt att man fortsatt stödjer ett kontroversiellt förslag om utlämningsavtal med Kina, där misstänkta från Hongkong skulle kunna överlämnas till kinesisk polis.

Efter gårdagens överväldigande folkliga protester i Hongkong meddelar stadens ledare Carrie Lam att hon fortfarande stödjer lagförslaget som skulle göra det enklare för lokala domstolar i Hongkong att överlämna misstänkta personer till Kina.

Carrie Lam är vald i ett system som garanterar kommunistpartiet i Peking kontroll över Hongkong, trots att den kinesiska staden enligt överenskommelser har rätt till självbestämmande och ett eget oberoende rättsväsende. Oppositionens protester väntas fortsätta i Hongkong medan den lagstiftande församlingen förbereder omröstningen under juni.

Arrangörerna uppskattade att över en miljon Hongkongbor demonstrerade mot förslaget till ny utlämningslag i går. Det skulle motsvara omkring var femte arbetsför person i staden.

Polisen i Hongkong gör oftast mycket lägre uppskattningar av deltagandet i demonstrationer, och uppgav att knappt en kvart miljon människor deltog i protesten.

Vid midnatt löpte demonstrationstillståndet ut. Polis använde batonger och pepparspray mot kvarvarande demonstranter som omringade Hongkongs parlamentsbyggnad.

Statsstyrda medier på det kinesiska fastlandet rapporterar i dag att så kallade utländska krafter försökt att skapa kaos i Hongkong.
2014 krävde stora demonstrationer full rösträtt i Hongkong. Även då uppskattade arrangören att över en miljon personer deltog under den tre månader långa aktionen.

Nyligen dömdes flera av ledarna och deltagarna i rörelsen till längre fängelsestraff. Efter 2014 års protester har demokratirörelsen i Hongkong varit splittrad, eftersom vissa fortfarande arbetat för självbestämmande inom Kina, medan andra, främst yngre demokrater, gett upp om möjligheterna till samexistens med Kina, och i stället krävt ett självständigt Hongkong.

Gårdagens stora demonstration, och ledningens tydliga vägran att lyssna på den, kan få en enande effekt på oppositionen i Hongkong.

Även i Sverige är frågan om utlämning av misstänkta personer till Kina aktuell, då högsta domstolen ska ta ställning till ett fall nästa vecka.