“Funkar inte”

Lärarfack vill skrota förberedande programmet

2:06 min

Lärarnas riksförbund vill lägga ner gymnasiets introduktionsprogram och ersätta dem med en ny skolform.

– Det nuvarande systemet funkar inte. Vi vill göra ett omtag, säger ordförande Åsa Fahlén.

– Vi försöker att lappa och laga, vi försöker sätta in insatser på högstadiet, intensivt, för att så många som möjligt ska klara sig. Sen gör man inte det, då får man ändå börja på gymnasiet och introduktionsprogrammet där andelen som tar gymnasieexamen är extremt låg. Då vill vi göra nåt nytt, ett omtag, säger Åsa Fahlén som är ordförande på Lärarnas riksförbund.

De elever som går ut högstadiet utan tillräckliga betyg hänvisas idag till gymnasiets introduktionsprogram. Men en mycket liten andel av programmets elever klarar sedan att ta gymnasieexamen.

Lärarnas riksförbund vill därför skrota introduktionsprogrammet och istället införa en ny skolform mellan högstadiet och gymnasiet för de som saknar gymnasiebehörighet.

Man vill också förlänga skolplikten till 18 år för elever utan gymnasiebehörighet. Det skriver förbundet idag på DN debatt.

Den nya skolformen ska tillföras mer resurser och vara mer anpassad efter varje elevs behov.

– Då kan det vara elever som behöver ett eller två ämnen som man inte klarat av på grundskolan, då ska det vara fullt fokus på de ämnena. Men för en del elever kan det vara väldigt mycket att ta igen, man kanske har kommit sent till Sverige och har liten skolbakgrund, då behöver man hitta andra vägar. Jag skulle säga att den här skolformen blir mer resursintensiv eftersom man behöver titta på varje elev, vad den behöver för att kunna ta sig igenom skolsystemet, säger Åsa Fahlén.