Årets kulturkommun

Sorsele satsar på kulturskola trots stora skulder

2:20 min

Trots stora skulder satsar Sorsele kommun på att till hösten öppna upp dörrarna till en kulturskola.

Framför tv:n hemma i vardagsrummet i Sorsele övar 9-åriga Isabella Norlund på sina egenkoreograferade danssteg till Elton John-hitten "I'm Still Standing".

– Hemma brukar jag dansa väldigt mycket och jag brukar hitta på egna danser till låtar, berättar Isabella Norlund.

Hör ett längre reportage om Sorseles kultursatsningar längst ned i artikeln

I höst öppnar det upp en kommunal kulturskola där hon får möjlighet att utveckla sina danssteg ytterligare. Det är något hon ser fram emot.

– Jag längtar väldigt mycket. Och det kan ju bli kul för andra när man kan lära sig olika saker, säger Isabella Norlund.

Men kulturskolan kommer med en kostnad – innan man sökt bidrag har kommunen under året budgeterat cirka 800 000 kronor – och Sorsele är redan sedan tidigare en skuldtyngd kommun.

Av Sveriges 290 kommuner hamnade Sorsele förrförra året på plats 44 av de med mest skulder per invånare, enligt en sammanställning av Nyhetsbyrån Siren.

Slår vi ut det över befolkningens antal har varje invånare över 56 000 kr i skuld, trots det väljer alltså kommunen att satsa på kultur.

Kommunens andra kultursatsningar har bland annat lett till att de under senaste året blivit utsedd till "Årets kulturkommun i Västerbotten".

Vänsterpartisten Kjell Öjeryd är kommunstyrelsens ordförande och han menar att kulturskolan trots det är en viktig satsning för Sorsele.

– Alltså jag tror det är något man saknat. Jag är säker att det många begåvningar bara seglat förbi oss under den här tiden, säger Kjell Öjeryd.

Sorsele är ju en skuldtyngd kommun, varför satsa på kulturskola?

– Ska vi få en bättre välfärd och mer intäkter till kommunen måste man också satsa. Vi måste ha befolkningstillväxt för att vi ska bygga välfärd, skola och omsorg. Då måste vi ha mer folk i kommunen, säger Kjell Öjeryd.