P4 KRONOBERG GRANSKAR

Lönegaranti-bluffen: Skulle städa 200 kvm stor lokal – som var tom

2:06 min

Skattebetalarna har fått betala över 1,1 miljoner kronor i lönegaranti till anställda i de tio företag knutna till Växjö United och dess frontfigur Abdi Elmi. En del av ansökningarna om lönegaranti gäller rena bluffanställningar.

I slutet på 2016 anställs tre personer i företaget Star Work, en som verksamhetsledare och två som städare. Detta sker efter att företaget blivit av med sin F-skattsedel och alltså inte kan tjäna några pengar.  Deras uppgift var att städa en 200 kvadratmeter stor lokal – som var tom.

För att personerna ska få lön lånar företaget in pengar. En av de tre personerna har mycket nära band till Abdi Elmi – som lämnat bolaget precis innan konkursen. Efter konkursen begär de tre nyanställda ut statlig lönegaranti.

Men konkursförvaltare Henrik Snellman genomskådar bluffen och säger nej med motiveringen att det hela framstår som ett försök till missbruk av lönegarantin.

I ett annat fall säger sig en fotbollsspelare ha haft en anställning i ett av de tio konkursade bolagen. Men i det material som P4 Kronoberg tagit del av finns det inget som tyder på att han varit anställd eller fått lön av bolaget. Ändå får han ut över 60 000 kronor i statlig lönegaranti för att ha jobbat i Växjö.

P4 Kronoberg har sökt den aktuelle fotbollsspelaren. Under tisdagseftermiddagen träffade vi Abdi Elmi, som inte ville bli intervjuad men hävdade att han inte har gjort något fel.