Fotograf: "Bilden av Grönland behöver breddas"

2:49 min

Mer än magnifika vidder, isberg och alkoholism. Omvärldens bild av Grönland behöver breddas, menar den grönländska fotografen Inuuteq Storch.

Grönländska Inuuteq Storchs utställning "At home we belong" på Västerbottens Museum tog sin början i en container i hemstaden Sisimiut på Grönlands västra kust.

Någon hade bara slängt sina gamla hemmagjorda vardagsfilmer och då väcktes en idé om att försöka skildra Grönland från grönlänningars perspektiv. Ett sätt att från insidan återberätta Grönlands moderna historia.

Hör ett längre reportage om grönländsk konst längst ned i artikeln

Bilden av Grönland har annars oftast handlat om två extremer, menar Inuuteq Storch.

– Det negativa och det vackra landskapet. Det finns flera dokumentärer och alkoholism och sexualbrott på Grönland. Sedan finns det många böcker om hur fint Grönland är, vilket inte är så konstigt. Det är väldigt dominerande natur, säger Inuuteq Storch.

Så det här är ett sätt att få nyanserna att synas?

– Precis så. Det normala livet på Grönland.

På väggarna sitter därför foton från fyra olika tidsepoker. Bilder av Grönlands första fotografer sent 1800-tal, foton som hans föräldrar och farföräldrar har tagit och hans egna verk. Vi går bort till väggen med hans föräldrars fotografier.

En liten vit kavaj ligger på ett blått blommigt överkast. Det kanske inte låter som något märkvärdigt, men för Inuuteq Storch berättar bilden en bit av den grönländska historien.

– Kavajen är handgjord av min mamma och är en gåva till hennes syskonbarn. Den sortens gåvor är vanliga på Grönland, berättar han.

Väggen är full av sådana vardagsbilder. Leende ansikten på fester, arbete i fiskebåtar eller med hundar. Bilder som i all enkelhet ger åskådaren en mer varierad bild av hur livet på Grönland kan se ut. Inuuteq Storch menar att fotografierna säger mycket om Grönland, eftersom de är tagna av amatörer.

Att bilden av Grönland så ofta fått formats av röster utifrån, tror han kan bero på att det inte funnits många inhemska konstnärer eller musiker på Grönland. Men det där håller på att förändras nu.

– Det håller redan på att hända. Mer fotografer, musiker och konstnärer än tidigare. Den yngre generationen är mer stolta över att vara från Grönland och många historiska hantverk börjar lyftas fram igen, säger Inuuteq Storch.