”Biggest Bang” blir årets julkalender i Barnradion

Årets julkalender i Barnradion blir ett galet kosmiskt äventyr med titeln Biggest Bang. Den handlar om 10-åriga Tyra, hennes bror Lukas och familjens hund Rufsa som ger sig ut i universum i farmors gamla Fiat. Biggest  Bang är skriven av Martin Olczak och illustrerad av Anna Sandler, paret bakom de populära Jack-böckerna. För regin står Maria Blom, känd bland annat för filmerna Masjävlar och Monky. Julkalendern i Barnradion har premiär 1 december 2019 i P4 och i appen Sveriges Radio Play.

Huvudpersonen i Biggest Bang är 10-åriga Tyra Fredriksson som bor i Bagarmossen. Tyras familj hade varit en helt vanlig familj om det inte vore för att hennes storebror Lukas ständigt pratar om rymden. Överallt och med vem som helst. Tyra skäms för honom, men älskar samtidigt hans knäppa historier.

– Ibland är känslor läbbigare än rymdvarelser. Biggest Bang är ett rymdäventyr, huvudpersonen Tyra Fredriksson ger sig av på en resa till ”Slutet Av Universum”. Men det är också en resa genom hennes innersta känslor. Alla de där knepiga funderingarna som jag själv hade i 10-årsåldern. Hur känns det till exempel att skämmas för någon som du älskar? Det kan vara värre än att möta rymd-kackerlackor i ett svart hål, säger författaren Martin Olczak.

När berättelsen börjar är det bara några dagar kvar till julafton. Plötsligt händer det märkliga saker runt Tyra. Först är det ärtorna i skolmatsalen, sedan stjärnorna på kvällshimlen och till sist en olycksbådande radiosändning. Allt detta tar Tyra, Lukas och hunden Rufsa ut på en resa i universum där de möter olika rymdvarelser i mycket osannolika situationer…

Regissören Maria Blom, senast aktuell med familjefilmen Monky, utlovar mycket skratt, spänning och kanske en tår i Biggest Bang.
– När jag fick Martins manus i handen tänkte jag att här ska inte sparas på krutet, kärleken och galenskapen. Lyssnarna ska få åka på en riktig rackarns resa! säger Maria Blom.

Julkalendern illustreras av Anna Sandler, Martin Olczaks samarbetspartner i många bokprojekt.
– Utmaningen var att få rymdvarelser att kännas naturtrogna. Inte det lättaste, märkte jag. Så man får vara lite kreativ när man söker inspiration. Jag har bland annat kollat in sajter med foton på djuphavsdjur. Där knyckte jag ett par feta fiskläppar rakt av, säger Anna Sandler.

Biggest Bang har premiär 1 december 2019 i Barnradion i P4 och i appen Sveriges Radio Play. Läs mer om 2019 års julkalender i Barnradion på sverigesradio.se/julkalendern 

Mer information om innehåll och skådespelare kommer under hösten.

Pressbilder
Julkalendern i Barnradion 2019: Biggest Bang. Illustration: Anna Sandler.
Högupplöst illustration

Högupplösta pressfoton, Julkalendern i Barnradion 2019: Biggest Bang.
Fotograf (alla bilder): Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Maria Blom, regissör, Martin Olczak, författare och Anna Sandler, illustratör
Pressbild 1
Pressbild 2

Maria Blom, regissör
Pressbild

Martin Olczak, författare, och Anna Sandler, illustratör
Pressbild

Anna Sandler, illustratör
Pressbild

Martin Olczak, författare
Pressbild


För mer information, vänligen kontakta:
Frida Derwinger, konstnärlig ledare, Drama för unga
frida.derwinger@sverigesradio.se
08 784 1568

Linda Belanner, exekutiv producent Barnradion
linda.belanner@sverigesradio.se
0709 816862

Maria Lekteus, kommunikationsansvarig
maria.lekteus@sverigesradio.se
073 712 32 21