Färre flygbokningar inför sommaren

1:44 min

Resebolagen ser en tuffare sommar än vanligt framför sig - bokningssiffrorna är betydligt lägre än förra året.

– Bokningsläget är lägre än vad det var ifjol. Siffran är ungefär 13 procent lägre jämfört med sommaren 2018, säger Katarina Daniels som är kommunikationsansvarig för resebyråkedjan Ticket.

– Det är våra siffror men de är viktade, så det här är något som återspeglas i hela branschen, säger hon.

Bilden bekräftas också av bland annat Resia som har 10 procent färre bokningar än vid samma tid ifjol. Men även av onlinebaserade reseförmedlare som Flygstolen, som även de ser en minskning.
Flygbolag som SAS delar däremot inte med sig av några bokningssiffror, men formulerar det som att läget inför sommaren är "utmanande" för branschen.

– Minskningen beror mycket på att förra sommaren var extremt varm. Många avvaktar med att boka sommarens resa för att man har förra sommaren färskt i minnet, säger Katarina Daniels.

Men även förra året var ett nedgångsår, kan det här vara en mer ihållande trend?

– Jag tror att svenskarna ställer om sitt resebeteende. Vi ser att trenden är att långresorna ökar, men de kortare resorna minskar, framförallt inom Europa, säger Katarina Daniels.

Både charter- och reguljärtrafik utrikes minskar, men inrikesresandet minskar ännu mer, enligt trafikstatistik från Swedavia, som äger många av flygplatserna i landet. I maj gick inrikesresandet ner med hela 11 procent jämfört med samma månad ifjol.

– Vi har sett samma utveckling hela året och det finns ett antal faktorer som samverkar, säger Elizabeth Axtelius, flygmarknadsdirektör på Swedavia.

– I maj hade vi dessutom pilotstrejk som påverkade i inledningen av månaden. Men det finns en konjunkturoro, det finns en oro kring börsen och bostadsmarknaden, vi har en svagare svensk krona, och så påverkar självklart flygskatten och klimatdebatten, säger hon.

Det här har också gjort att priserna gått ner inför sommaren.

– Det finns en stort utbud av billiga resor, säger Katarina Daniels på Ticket.

Ser du framför dig att priserna kommer att gå ner ännu mer?

– Det beror väldigt mycket på midsommarvädret. Är det en regnig och kall midsommar finns det en stor sannolikhet att priserna sticker iväg uppåt. Blir det varmt och det håller i sig kommer vi nog att se en fortsatt prispress, säger hon.