Släpps ur fängelse

Tjetjensk människorättsaktivist friges

1:30 min

En av Rysslands mest kända människorättsförsvarare Oyub Titiev kommer överraskande att släppas ur fängelse, det beslutade idag en rysk domstol.

Det var bara för några månader sedan som Oyub Titiev i en tjetjensk domstol dömdes till fyra års fängelse för narkotikabrott.

En dom som kritiserades hårt av omvärlden och många människorättsorganisationer. Åtalet ansågs allmänt bygga på rena påhitt, och mest handla om ett sätt att tysta och diskreditera en av de få kritiska röster som fortfarande arbetar för mänskliga rättigheter i Tjetjenien.

I dag beslutade en rysk domstol att godkänna en ansökan om villkorlig frigivning, vilket skulle innebära att han måste släppas inom 10 dagar, det säger människorättsorganisationen Memorial till nyhetsbyrån AFP.

Oyub Titiev är den lokale chefen i Tjetjenien för Memorial och har under många år, ända sedan hans föregångare Natalja Estemirova sköts till döds, kartlagt brott mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien, brott som tortyr, mord och försvinnanden.

Samtidigt i Moskva sitter den kände undersökande journalisten Ivan Golunov i husarrest. Han greps i förra veckan för misstankar om just narkotikabrott. Även i det fallet har både kollegor och människorättsorganisationer kritiserat gripandet och hävdar att även det är fabricerat och ett angrepp på oberoende journalistik.

Som stöd publicerade idag tre kända oberoende ryska tidningar på sina förstasidor orden ”Jag är/Vi är Ivan Golunov”.