Risk för ny stor flyktingström från nordvästra Syrien

2:17 min

Om våldsamheterna i Idlib och Hama i nordvästra Syrien förvärras kan uppemot två miljoner människor försöka fly till Turkiet. Det uppger FN.

Sedan slutet av april har en flyg- och artillerioffensiv krävt mängder med dödsoffer i norra Hama och södra Idlibprovinsen. Ryska och syriska styrkor uppger att deras offensiv inriktar sig på jihadist- och terrorgrupper med nära band till al-Qaida, men boende i området menar attackerna är godtyckliga och även drabbar civila mål.

De oppositionella har svarat med granatattacker och mitt emellan kläms de civila.

FN:s humanitära koordinator för Syrien menar att avtalet mellan Ryssland och Turkiet om deeskalering i området inte längre fungerar och varnar för en omfattande flyktingström om läget förvärras, särskilt eftersom hjälparbetet i området är svårt och nödlagren snart är tomma.
Adnan al-Milli i Istanbul är från norra Hama, han menar att människoliv helt tappat sitt värde i Syrien.

– För dem är vi bara nummer, 3, 400, 2000 och så vidare. Ingen av sidorna bryr sig om mänskliga liv. säger Adnan al-Milli i Istanbul men som är från norra Hama.

Adnan menar att människoliv helt tappat sitt värde i Syrien. Och han fruktar för de civila som är kvar i striderna.

– Jag är rädd, de är ju som mina bröder och systrar. Vi behöver inte mer våld nu, det räcker säger Adnan.

Över tre miljoner syrier finns redan i Turkiet och landet har inte längre öppna gränser för nya flyktingar. Men Adnan al-Milli tror att Turkiet skulle få svårt att stå emot en ny omfattande flyktingström.
– Tro mig, de kommer aldrig att kunna kontrollera hela gränsen. Även om gränsvakterna skjuter skarpt kommer människor som är desperata att försöka igen och igen.
Han konstaterar samtidigt att det skulle innebära nya problem i Turkiet där främlingsfientligheten och misstänksamheten mot syrier ökat.

– Det är så svårt, människor är alltid rädda för främlingar, överallt och jämt. Det är lika överallt, folk är rädda för det de inte känner och då ökar främlingsfientligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista