Sametinget begär omprövning av vargbeslut

2:14 min

Sametinget vill att Naturvårdsverket omprövar sitt beslut om att tillåta en vargföryngring i renskötselområdet.

Sametinget begär nu att Naturvårdsverket gör en ny prövning när det gäller beslutet att tillåta en vargföryngring i Jämtlands län.

Sametinget menar att Naturvårdsverket inte tagit hänsyn till konsekvenserna för renskötseln i sitt beslut.

- Vi vet hur stor skada vargen gör för rennäringen. Vi har också en överenskommelse med länsstyrelserna och Naturvårdsverket att vi inte ska ha vargföryngring i renbetesland, säger Per-Olof Nutti, Sametingets styrelseordförande.

Sametinget anser att Naturvårdsverket i sin handläggning inte tagit hänsyn till de konsekvenser och risker som beslutet innebär för renskötseln, vilket myndigheten enligt de rovdjurspolitiska målen uppställda i bland annat propositionen En hållbar rovdjurspolitik, samt enligt folkrättslig standard är skyldig att göra. Beslutet bör därför återkallas och ärendet genomgå en ny handläggning.

Det var i början på maj som Naturvårdsverket fattade beslut om nya miniminivåer för varg i landet.

Naturvårdsverket gör bedömningen att det krävs en vargstam på minst 300 individer för att uppnå de nationella målen om att arten ska överleva långsiktigt.

Även länsstyrelsen protesterar

Naturvårdsverket har beslutat att den absoluta majoriteten av vargarna ska finnas i det mellersta förvaltningsområdet – men en föryngring bör tillåtas i Jämtland, som tillhör det norra förvaltningsområdet.

Men nu har alltså Sametinget begärt en omprövning av beslutet.

Det har också länsstyrelsen i Jämtland gjort, bland annat med motiveringen att länsstyrelsen har för avsikt att få till avtal om nya renbetesområden vid länsgränsen mellan Gävleborg och Jämtland.

- Jag hoppas att Naturvårsdsverket tar vår överenskommelse i beaktande men också att det här drabbat enskilda renägare, säger Per-Olof Nutti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio