Åtalet läggs ned

Rysk journalist släppt från husarrest

1:49 min

Den ryska polisen har lagt ner åtalet mot den kritiska ryska journalisten Ivan Golunov och han kommer nu att frisläppas från sin husarrest. Beskedet kom på tisdagskvällen.

Polisen säger att Golunov ska friges eftersom det inte kommit fram några bevis på att han gjort något brottsligt, vilket innebär att polisen tvingats göra en förödmjukande helomvändning.

Golunov greps i torsdags, då för påstått, uppdiktat narkotikabrott, han hölls i tolv timmar utan att få tillgång till advokat, han förvägrades också läkarvård trots att han utsattes för misshandel i häktet. Polisen presenterade sedan flera bilder som de sa hade tagits i Golunovs hem och som skulle vara bevis på narkotikabrott, men kort därefter tvingades de backa och medge att bilderna var tagna på annat håll.

Att Golunov greps ledde till snabba och omfattande stödaktioner från framförallt andra journalister, bl a har det varit rullande enmansprotester framför polishögkvarteret i Moskva. Även en del personer i det ryska maktetablissemanget har framfört kritik, idag antydde till exempel talmannen i det ryska senaten, formellt nummer tre i den ryska statsledningen, Valentina Matvienko att gripandet kan ha varit en provokation från polisen för att sätta fast journalisten.

Att det förekommit kritik mot gripandet också högt upp kan tolkas som att polisen gick för långt och den har nu alltså tvingats backa, Golunov ska friges senare idag från sin husarrest. Det viktigaste skälet till frigivandet är dock förmodligen den omfattande kampanj till stöd för Golunov som omedelbart sattes igång. Uppenbarligen har många ansett att nu får det vara nog med polisövergrepp.