Tyskland

Mystiskt politikermord förbryllar

1:47 min

Det råder fortsatt stor mystik kring mordet på en tysk politiker nära staden Kassel. Efter dådet söker polisen fortfarande efter gärningspersonen. Att dådet hyllats av högerextrema kretsar i sociala medier har väckt spekulationer om ett politiskt motiverat mord.

Efter att den 65-årige Walter Lübcke hittades skjuten på terrassen vid sitt hem har utredarna varit ytterst förtegna. Vad eller vilka som ligger bakom att han sköts ihjäl från nära håll sent en lördagsnatt är ännu höljt i dunkel.

De omedelbara hyllningarna i sociala medier har gett näring åt spekulationer om politiska motiv. De grundar sig också i att Lübcke var omstridd i samband med att han tog ställning för att hjälpa asylsökande och inrätta en tillfällig flyktingmottagning i sin hemort nära Kassel 2015.

Under en period ledde det till omfattande hot och hätska angrepp mot lokalpolitikern i delstaten Hessen, som sedan många år är medlem i Angela Merkels kristdemokrater.

Polisen säger att det bara är ett bland flera spår som utreds. Det finns också de som leder till mannens privata krets. En av flera märkliga omständigheter är den sjukvårdare som var på plats strax efter dådet, redan innan räddningspersonal anlänt.

Han röjde undan blodspår under förevändning att skydda familjen från den obehagliga åsynen. Den unge mannen, som också är god vän till den mördades son, greps den gångna helgen när han var på väg till en av de tyska Nordsjö-öarna.

Efter förhör släpptes han, och enligt motstridiga uppgifter från polisen är det oklart om han har någon koppling till brottet.

Tyska medier skildrar hur polisen famlar sig fram i utredningen av det gåtfulla politikermordet, som väcker både bestörtning och förvirring.