Svea hovrätt

46-åring frias från terrorförberedelser

2:07 min

En 46-årig man som tidigare dömts för förberedelse till terroristbrott i tingsrätten frias nu av Svea hovrätt. Mannen döms däremot för terrorfinansiering.

I december åtalades tre män för att tillsammans ha förberett ett terrorattentat i Sverige. Enligt åklagaren skulle de åtalade ha förvarat över 600 kilo kemikalier och annan utrustning, bland annat en gasmask, bajonetter och stridsselar, i syfte att döda andra människor.

Bara en av de tre männen fälldes i tingsrätten, och några dagar efter att hovrätten avslutat förhandlingen mot honom hävdes häktningen och han togs då i förvar av Säkerhetspolisen.

- Det är för tidigt att dra några definitiva slutsater innan domen kommer men det är klart ett tecken på att min klient kommer att frikännas från de anklagelser som handlar om förberedelse till terroristbrott, sade den 46-årige mannens advokat Thomas Olsson då.

46-åringen dömdes i mars av Solna tingsrätt till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. Rätten ansåg att bevisningen mot mannen var tillräckligt stark för en fällande dom och att det var belagt att han haft kontakt med terrororganisationen IS och införskaffat kemikalier tänkta att användas till en sprängladdning.

Tingsrätten friade två av de åtalade männen från misstankarna om förberedelse, bevisen mot dem ansågs vara svagare. De båda männen fälldes dock för brukande av falsk urkund.

De tre männen som åtalats för terrorförberedelse samt ytterligare tre män åtalades också för terrorfinansiering, misstänkta för att ha skickat pengar till islamiska staten. De åtalade har hela tiden nekat till brott.

Tingsrätten dömde, förutom 46-åringen, ytterligare tre män till mellan fyra och sex månaders fängelse för att ha finansierat IS verksamhet.

Samtliga av de fyra män som dömdes av tingsrätten överklagade domen. Även åklagaren överklagade. Idag kom domen i hovrätten.

Svea hovrätt gör en annan bedömning än tingsrätten och friar 46-åringen från förberedelsebrottet. Hovrätten menar att det inte finns tillräckliga belägg för att visa att personerna hade för avsikt att använda kemikalierna till ett terrorbrott. Fängelsestraffet ändras från sju år till fyra månader och beslutet om att mannen ska utvisas hävs.

Hovrätten fastställer också tingsrättens frikännande dom mot en annan man som också var åtalad för förberedelse till terroristbrott.

Hovrätten dömer, likt tingsrätten, de två männen och ytterligare en man för brott mot finansieringslagen, hovrätten ändrar dock domen för en man som fälldes i tingsrätten för terrorfinansiering som nu frias.

Det var på morgonen på valborgsmässoafton i fjol som polisen slog till mot en lägenhet i Akalla i Stockholm och mot en fastighet i jämtländska Strömsund. Tre män anhölls då misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat i Sverige och flera hundratals kilo kemikalier, stridsselar och andra föremål kunde beslagtas av polis.

Under utredningen uppstod misstankar mot ytterligare tre personer gällande terrorfinansiering. Fem av männen är uzbekiska medborgare och en kommer från Kirgizistan.