Terroristutredningen i Strömsund

46-åring med Strömsundskoppling frias från terrorplaner

2:08 min

Den 46-årige man med kopplingar till Strömsund, som tidigare dömts för terrorfinansiering och förberedelse till terroristbrott, frias av Svea hovrätt för det sistnämnda brottet. Straffet sänks även från sju år till fyra månader.

I mars dömde tingsrätten mannen till sju års fängelse och i maj togs fallet upp i Svea hovrätt.

En dryg månad senare hävde hovrätten häktningen av mannen, vilket enligt åklagare Per Lindqvist kunde tolkas som att mannen skulle frias från misstankarna om förberedelse till terroristbrott.

46-åringen försattes dock inte på fri fot utan togs i förvar av Säkerhetspolisen.

Under onsdagen meddelade Svea hovrätt att 46-åringen frias för förberedelse till terroristbrott. Han döms däremot för terrorfinansiering.

– Hovrätten har i domen konstaterat att åklagaren har pekat på flera besvärande omständigheter för den nu frikände mannen. Den bevisning som hovrätten har tagit del av är dock inte tillräcklig för att döma vare sig honom eller den andre åtalade mannen för förberedelse till terroristbrott, säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist, ordförande i målet i ett pressmeddelande.

Hovrätten fastställer också tingsrättens friande dom när det gäller en annan person som varit åtalad för förberedelse till terroristbrott, men även den personen döms för terrorfinansiering. Även en tredje person döms för det brottet.