Utvisningsbeslut

Gävleimamen Abu Raad och hans son ska utvisas

1:08 min

Inledningsvis kom uppgifter om att två imamer fått besked om utvisning. Men nu kan P4 Gävleborg avslöja att ett utvisningsbeslut också fattats för Gävleimamens 34-årige son.

I dag började det komma besked från Migrationsverket om de imamer som varit fängslade en tid. Något som Gefle Dagblad var först med att uppmärksamma.

De två imamerna och den 34-årige sonen till Abu Raad, som nu alltså ska utvisas, är tre av de sammanlagt sex personer som under våren tagits i förvar på begäran av Säkerhetspolisen.

Enligt Säpo har de bland annat varit tongivande i verksamheter där radikalisering sker och därmed bidragit till tillväxten i våldsbejakande extremistmiljöer.

Antalet individer i extremistiska miljöer har gått från hundratals till tusentals, enligt Säpo, och gripandena av de här sex personerna uppges vara en del i ett intensifierat arbetet mot dessa individer.

Gripandena har gjorts med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll, som ger Säkerhetspolisen rätt att ansöka om utvisning av en person som bedöms vara ett säkerhetshot.

Lagen har bland annat kritiserats av Advokatsamfundet för att de personer som berörs saknar de rättigheter som andra brottsmisstänkta har. Besluten om utvisning kan överklagas till regeringen.

Gävle moskés talesperson Nizam Hindi kommenterar via mejl till P4 Gävleborg besluten med att moskén tycker att "det är väldigt beklagligt att Sverige tar ett sånt allvarligt beslut om att utvisa Abu Raad". Ett beslut Nizam Hindi erfar kan få allvarliga konsekvenser, bland annat att imamen förföljs eller fängslas i Irak.