Fortsatta protester i Moskva efter gripandet av journalist

2:31 min

I Moskva har den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj gripits. Han greps under protester som har sin grund i gripandet av journalisten ivan Golunov.

I torsdags gjorde polisen husrannsakan i Golunovs lägenhet i Moskva där de påstår att narkotika ska ha hittats. Brottet hade kunnat ge 20 års fängelse.

Golunov arbetar för den oberoende nyhetssajten Meduza som har sitt huvudkontor i Riga i Rysslands grannland Lettland. Han har i flera år skrivit artiklar där han kartlagt korruption och maktmissbruk bland ryska politiker och högt uppsatta tjänstemän.

Efter gripandet kom många protester. Tre ryska dagstidningar publicerade identiska förstasidor till stöd för journalisten Ivan Golunov.

Och idag hade alltså protester utlysts i Moskva. Under protesterna har mer än 400 personer gripits. Demonstrationen ägde alltså rum trots att Golunov släpptes.

– Det fanns en kraft i de protester som skett efter gripandet som inte var så lätt att stoppa. Det här är ju också en större fråga som handlar om mer än bara en enskild journalist, säger Jesper Lindau, Sveriges Radios korrespondent i Moskva.