Naturvårdsverket: Vargbeslutet står fast

0:40 min

Naturvårdsverket ändrar sig inte – en vargföryngring ska tillåtas i södra renskötselområdet.

Det blir ingen förändring när det gäller Naturvårdsverkets beslut om att tillåta en vargföryngring i det sydligaste renskötselområdet.

Sametinget, länsstyrelsen i Jämtland och förhandlingsgruppen för renbetesförhandlingar i Härjedalen hade begärt en omprövning av beslutet.

Både Sametinget och länsstyrelsen anser att rovdjurstrycket mot renskötseln i Jämtlands län redan idag är högt.

Förhandlingsgruppen å sin sida pekar på att det aktuella området i gränstrakterna mellan Gävleborg och Jämtland via förhandlingar håller på att omvandlas till ordinarie renbetesområde.

Nu har Naturvårdsverket prövat beslutet på nytt – men ser ingen anledning att ändra sig.

Naturvårdsverket anser sammanfattningsvis att det inte framkommit att beslutet om fastställande av miniminivåer är felaktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning. Det saknas således skäl att ändra beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio