Myndigheter i Hongkong stängda

0:29 min

Efter våldsamma sammandrabbningar med polisen verkar endast en mindre skara fortsätta motståndet mot utlämningslagen på gatorna. Omvärlden ser med oro på händelseutvecklingen samtidigt som det styrande rådets behandling av lagen skjuts upp.

Ett spöklikt lugn rapporteras råda på Hongkongs gator, efter veckans våldsamma dramatik kring ett lagförslag om att utlämna åtalade till Fastlandskina.

Myndigheter i finansdistriktet hålls stängda resten av veckan, meddelar de styrande. Det är delvis av praktiska skäl, sedan stora demonstrationer och smärre våldsamma sammandrabbningar med polis har spärrat många transportvägar. Minst 72 demonstranter ska ha skadats.

Det omstridda förslaget skulle ha tagits upp för fortsatt behandling i områdets styrande råd i onsdags, men gatutumultet fick myndigheterna att skjuta upp sessionen på obestämd tid. Åtminstone kommer den inte att äga rum under torsdagen, enligt ett uttalande rån rådet.

Kritikerna ser lagen som ett avsteg från principen om separata rättssystem i Hongkong och övriga Kina. De får medhåll i omvärlden, där till exempel EU förklarar att lagen kan få "långtgående konsekvenser för Hongkong och dess folk, för EU och utländska medborgare, samt för affärslivets förtroende för Hongkong".

Även den brittiska premiärministern Theresa May har uttryckt sin oro för lagförslaget.

- Det är viktigt att utlämningsavtalen är i linje med fri- och rättigheter som regleras i den sino-brittiska deklarationen, säger May och syftar på det oberoende som Hongkong åtnjuter gentemot Fastlandskina.