Samlar kunskaper

Ny app ska minska idrottsskador

2:30 min

För att få bukt med idrottsskador har forskare från Linköpings universitet utvecklat en app där skador registreras in och analyseras. Gymnastikförbundet och Handbollsförbundet är först ut att använda verktyget.

Det är Linköpings universitet som står bakom utvecklandet av den här appen, Aim control. Två fysioterapeuter, Kajsa Johansson och Jennie Classon, varav den förstnämnda är docent och idrottsmedicinsk forskare vid universitetet har tagit fram den under tre års tid.

Nu ska alla gymnastikföreningar från barn till vuxna erbjudas att använda tjänsten. Även Handbollsförbundet ska börja använda den efter sommaren.

Landslagen inom Gymnastikförbundet har redan börjat. Resultaten från användningen av landslagen visar att fot- och underbensskador är de allra vanligaste typerna av skador som gymnasterna drabbas av.

Tanken är alltså både att förbunden ska få forskningsbaserad kunskap och att idrottaren själv ska bli mer medveten om hur hon eller han mår i sin idrottssatsning.

Elitgymnasten William Broman är en av gymnasterna i landslaget som redan använder appen:

– Vissa gånger har jag fått lite fågelperspektiv på det hela och tagit ett steg tillbaka i min träning för att på lång sikt utvecklas lite mer, säger han.