Varg

Ingen licensjakt nästa säsong – jägareförbundet kritiska

1:41 min

Det blir ingen licensjakt på varg nästa säsong, det meddelade Naturvårdsverket idag.

– Vi kommer inte gå vidare med licensjakt därför att vi inte har tillräckligt mycket vargar i Sverige, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

– Vi ligger på den lägsta nivån till det som kallas för gynnsam bevarandestatus och det är 300 vargar. Det finns inte utrymme för någon licensjakt. För att det måste finnas ett visst antal vargar i Sverige för att det ska vara en livskraftig, långsiktig population.

Naturvårdsverket gick i dag ut med beskedet att de inte kommer ge länsstyrelserna rätt att besluta om licensjakt av varg i vinter, samma besked som de gav förra året. Men, jakt på varg kan ändå bli aktuellt berättar naturvårdsverkets Marcus Öhman.

– Vi har fortfarande möjligheten till skyddsjakt om varg stör tamboskap till exempel.

Men, jägareförbundets ordförande Torbjörn Larssonär är kritisk. Han menar att koncentrationen av varg i vissa områden är alldeles för hög.

– Vi behöver inte tala antalet vargar utan koncentrationen där vargen finns. Det är en väldigt hög koncentration och det har vi haft i många år. Man tar inte hänsyn till de som drabbas och det är oförståeligt från våran sida.

Samtidigt finns ju möjligheten till skyddsjakt, vad tänker du om det?

– Skyddsjakt är egentligen ett verktyg som man använder när man har misslyckats i förvaltningen och det är ju precis det som man har gjort.