Hundratals fler anställda till polisen – ska utreda fler våldtäkter

1:38 min

Polisen ska trappa upp sitt arbetet mot våldtäkter, brott i nära relationer och vålds- och sexualbrott mot barn. Hundratals fler anställs och mer pengar ska läggas på att säkra bevis.

– För mig är det här otroligt stort, jag tror att det är den största och viktigaste satsningen jag varit med om i min polistid. Det är kanske den mest utsatta gruppen som vi hjälper, just kvinnor och barn som är utsatta för vålds- och sexualbrott, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Både polisen, Åklagarmyndigheten och Brottsförebyggande rådet har kommit fram till samma sak – brotten mot vad polisen kallar särskilt utsatta brottsoffer fortsätter att öka.

Det handlar om våldtäkter, brott i nära relationer och vålds- och sexualbrott mot barn. Särskilt svårt har polisen att utreda våldtäkter, där drygt hälften av anmälningarna inte klaras upp.

Under hösten ska 350 personer anställas och fördelas till samtliga polisregioner i landet. Det handlar om exempelvis personer som i dag arbetar som utredare på andra myndigheter. Polisen räknar med att ha 350 anställda på plats från årsskiftet och framåt, enligt Löfving.

Nationellt forensiskt center, NFC, får mer pengar och polisen ska satsa på utbildning på området.

Totalt handlar det om 304 miljoner kronor i budgeten 2020 fördelade på landets polisregioner, nationella operativa avdelningen, polisens it-avdelning samt HR-avdelningen som ska hålla i utbildningen. Mest pengar, 69 miljoner, går till region Stockholm. Följt av region syd och väst som får drygt 50 miljoner vardera.