Samtliga partier bjuds in

Ny kommitté ska utreda den framtida migrationspolitiken

1:39 min

Regeringen tillstätter idag en parlamentariska kommitté som ska utreda den framtida migrationspolitiken i Sverige. Om ett drygt år ska kommittén presentera förslag till en ny migrationslag som ska gälla från den 20 juli 2021. Det handlar bland annat om flyktingar som söker asyl ska få fast eller tillfälligt uppehållstilstånd säger migrations- och justitieminister Morgan Johansson.

Samtliga riksdagspartier bjuds in att delta i utredningen. Det gäller alltså bland annat frågan om flyktingar som får asyl ska ges permanenta uppehållstillstånd eller tillfälliga, och i så fall under hur lång tid. Ska humanitära skäl vara grund för uppehållstillstånd och hur ska reglerna för anhörig-invandring utformas.

Utredningen ska vara klar om drygt ett år. Och 20 juli 2021 ska en ny migrationslag ersätta det tillfälliga lagen är det tänkt.

Sverigedemokraterna kommer att delta i utredningen säger Paula Bieler som är migrationspolitisk talesperson.

Moderaterna kan inte ge besked i dag säger den migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista