Tågtrafik

Carina Zetterström satt fast på tåget i Ånge

1:39 min

Flera tåg har stått stilla i Ånge sedan klockan tre natten till söndag, på grund av ett omfattande elfel strax söder om Ånge. På söndagseftermiddagen skulle diesellok dra tågen genom elfelet på sträckan Ånge-Bräcke, men först på kvällen rullade tåget.

Uppdaterat 20.40:

Carina Zetterström skickar ett sms till P4 Västernorrland att äntligen rullar tåget mot Stockholm.

Hon klev på tåget i Östersund i morse men under dagen har alla resenärer som suttit fast i Ånge fått samlas på ett och samma tåg nämligen nattåget från Umeå – som alltså varit fast både i Ånge och på spårområdet mot Bräcke sedan natten mot söndag.

I P4 Västernorrland måndag morgon kl 08.10 är Trafikverkets presschef Bengt Olsson med om det rekordlånga tågstoppet.

Uppdaterat 20.00:

Tågresenärer sitter fortfarande fast i Ånge trots att information har gått ut att ett diesel-lok skulle dra tågen genom elledningsfelet på spårsträckan mellan Ånge och Bräcke. Inte heller har det gått att uppbåda några bussar.

Resenären Carina Zetterström klev på tåget i Östersund i morse och skulle till Stockholm.

– Att man då släppte iväg tåget förstår jag inte, felet fanns ju redan.

Nu sitter hon med uppskattningsvis 200 resenärer fortfarande fast i Ånge, på en hel dag har hon kommit drygt tio mil.

– Det är stekhett, toaletterna fungerar inte och vi har fått knappt med mat.

Uppdaterat kl 14.30:

SJ:s presstjänsts Carina Axelsson säger att situationen med de kraftigt försenade tågen kan vara på väg att lösas.

– Ett diesellok håller nu på att dra igenom ett godståg. Vi hoppas att nattågen till Stockholm är framme vid 20-21-tiden ikväll, säger hon – vilket är ett halvt dygn försenat.

– Det är otroligt beklagligt detta. Och prognosen när problemen ska vara lösta kan jag inte svara på det, det är Trafikverkets ansvar.

Kl 10.00:

Enligt Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket är det tre eller fyra tåg som står stilla på stationen sedan klockan tre på natten.

Passagerarna har möjlighet att lämna tåget medan de väntar på att kunna färdas vidare. Under söndagsförmiddagen meddelades att felet väntas åtgärdat ca klockan 14.

– Vi har haft personal på platsen sedan klockan fyra för att åtgärda felet, men det är komplicerat och på en längre sträcka vilket gör att det tar ganska lång tid, säger Denny Josefsson.

Enligt P4 Västernorrlands reporter som besökt stationen i Ånge vid lunchtid på söndagen står bara ett tåg kvar vid stationen, som är på väg norrut och där resenärerna fått besked att de är på väg att åka inom kort. Tågen söderut hade redan lämnat perrongen, och det beskrivs som lugnt på platsen.

Carina Axelsson på SJs pressjour bekräftar för P4 Västernorrland att tågen söderut fått klartecken att lämna stationen i Ånge, men att det visade sig att felet inte var åtgärdat och de blev därför stående på spåret istället. Vid 13-tiden försökte SJ få klartecken från Trafikverket att backa tillbaka till Ånge och försöka hitta hotell till resenärerna då det inte finns en klar prognos.

Hon berättar att personalen på tåget har försett resenärer med den mat som fanns ombord och när butikerna öppnade kl 8 i Ånge hade de gått dit och fyllt på matlagren. Resenärerna har även fått pengarna tillbaka för sina biljetter – och ska även få ytterligare kompensationer som SJ inte beslutat om än, enligt Carina Axelsson på pressjouren