Hongkong

Hundratusentals deltog i protesten

2:38 min

I dag gick flera hundratusen Hongkongbor ut i protest mot det kontroversiella lagförslaget som skulle ge Hongkongs domstolar möjligheten att utlämna misstänka till Fastlandskina.

Protesterna riktar sig också mot den allt mer impopulära chefsministern i Hongkong, Carrie Lam. Vår utsände gick med i tåget och träffade bland annat svenskar som bor och arbetar i Hongkong.

– Det har varit en obehagskänsla över hela staden, man känner i magen att det inte är bra, säger en svensk Hongkongbo.

Exakt hur många som kom ut på gatorna idag, det kommer troligen arrangörerna av dagens protestmarsch och myndigheterna aldrig att enas om. För de som startade sist i dag, tog det sex svettiga timmar att ta sig fram till målet, Hongkongs parlamentsbyggnad. Unga, gamla, barnfamiljer, Hongkong-kineser och västerlänningar, majoriteten klädda i svart, kämpade sig mödosamt fram i hettan i hundratusental.

Steven Davies har bott här hela sitt 75-åriga liv – och tror att protesterna kommer att ha effekt. Han tror att den lokala ledningen lyssnar.

– Hongkongs hårt kritiserade ledning är lomhörda – men de hör, säger Steven Davies. De måste göra något, men problemet är att de inte heller vill visa svaghet och tappa ansiktet och därmed förmågan att regera.

Dagens marsch här i Hongkong har varit lång, omfattande och högljudd. Men onsdagens tårgas, kravallutrustad polis och gummikulor var den aldrig i närheten av. Kelly och Ronald har stått hela dagen vid slutmålet för marschen och delat ut vattenflaskor, skavsårsplåster och energikakor till de som behövs hjälp. Bägge födda i slutet av 90-talet och följer med stor oro det som händer.

- Jag blir deprimerad, säger Kelly. För det handlar ju bara om att oliktänkande ska utlämnas till Kina, säger hon rakt ut.

Det är upp till oss 90-talister nu fyller Ronald i med han lämnar ut vatten till en svettig man i övre medelåldern. Det handlar om vår frihet.