Järvaveckan

Kristersson: Integrationen vår tids ödesfråga

1:55 min

Integrationsfrågan stod i fokus när Moderatledaren Ulf Kristersson talade på Järvaveckan i norra Stockholm.

Det allra värsta sveket är oförmågan att bekämpa hedersförtryck, sade han.

– Unga kvinnor med hela livet framför sig för sina framtidsdrömmar krossade för att fäder, bröder och kusiner tar sig rätten att diktera deras liv. Det gör mig rasande. Sverige ska inte acceptera det. Jag tänker inte acceptera det, sade Ulf Kristersson.

Moderatledaren Ulf Kristersson – som var sist ut av partiledarna att hålla tal på årets Järvavecka – sade att det är hög tid att ta strid mot hedersförtrycket. Han vill bland annat ha hårdare straff mot hedersbrott, ytterst ska det kunna leda till utvisning ur Sverige.

– Stefan Löfven måste nu visa att han menar allvar med att bekämpa hedersförtrycket. Hans högtidstal mot heder blir meningslösa utan politisk handling.

I sitt tal pekade Ulf Kristersson ut integrationskrisen som vår tids "ödesfråga". Moderaterna har därför tillsatt en egen integrationskommission, med uppgift att - från ax till limpa - ta fram en ny politik. Och Ulf Kristersson betonade att partiet inte kommer att ducka för de svåra frågorna, som till exempel:

– Hur många kan det bo i en lägenhet om barnen ska kunna göra läxorna?

Moderatledarens budskap var också att den svenska invandringspolitiken måste vara mycket stram, stramare än i dag, många år framåt.

– I Sverige har vi förenat riktigt stor invandring med riktig dålig integration. Det är en riktigt farlig kombination.

Efter talet gav Ulf Kristersson besked om att Moderaterna nu har bestämt sig för att vara med i den parlamentariskt sammansatta migrationsutredningen. När direktiven presenterades i fredags kritiserade partiet inriktningen – och var tveksamma till att delta.

– Även dåliga utredningar måste man vara med i, av det enkla skälet att då kan man åtminstone göra sin röst hörd och berätta vad man borde ha kommit fram till. Så det kommer vi att göra. Men jag är ohyggligt kritisk till att det här är ett beställningsverk för mer omfattande invandring till Sverige, säger Ulf Kristersson.