Orättvist enligt flera läkare

Ingen subvention för fetmamedicin

2:08 min

Nya läkemedel mot fetma som påverkar aptiten har visat sig effektiva.

Men till skillnad från magsäcksoperationer får patienterna betala läkemedlen själva. Orättvist, anser flera fetmaläkare.

– En kirurg sa när han fick höra att jag gått ned 40 kilo på ett halvår med diet och den nya medicinen liraglutid att nu får han se upp, det är ju lika bra som en "gastric bypass", berättar 26-åriga Marina Cavalcanti de Vilhena i Brasiliens huvudstad Brasilia.

Hon har kämpat med fetma och hetsätning länge. Men tack vare den nya medicinen som hon tar dagligen med en injektionsspruta som ser ut som diabetikernas insulinpenna, så rasade kilona och hennes fettlever och förstadium till diabetes försvann.

Läkemedlet kostar dock en tusenlapp i månaden, eftersom det inte subventioneras av brasilianska staten, till skillnad från en magsäcksoperation, så det är bara medelklass och rika som har råd med medicinen.

Hälften av Brasilianarna är nu överviktiga, precis som Sveriges befolkning. Marinas behandlande läkare, professor Flávio Cadegiani vid Federal University of São Paulo, har suttit i flera statliga fetmakommissioner.

Hans beräkningar visar att behandling med de nya medicinerna som minskar aptiten plus ett livsstilsförändringsprogram, är fyra gånger billigare än magsäckskirurgi.

Flávio Cadegiani tycker det är märkligt att de nya fetmamedicinerna som funnits några år på marknaden inte subventioneras som till exempel blodtryckssänkare och läget är precis det samma i Sverige.

– Vi har många patienter som måste avstå för att det är en för stor kostnad. Jag tycker naturligtvis att det är synd, säger Ylva Trolle Lagerros som är överläkare på Överviktscentrum i Stockholm och docent vid Karolinska Institutet.

Många patienter som lider av fetma skulle blivit hjälpta av liraglutid liksom tabletter med Naltrexon/bupropion, enligt Ylva Trolle Lagerros, men de har inte råd att betala en eller flera tusenlappar per månad när läkemedlen inte är subventionerade av vården.