Mark- och miljööverdomstolen prövar målet om Preemraff

2:01 min

Mark och miljö- överdomstolen kommer att pröva oljekoncernen Preems planer på att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil.

Beslutet i lägre instans som gav bolaget grönt ljus, överklagades bland annat av Naturskyddsföreningen där Inge Löfgren är ordförande för den lokala sektionen.

– Det var mycket glädjande. Det är ju något vi har förväntat oss, men vi har inte kunnat inteckna det fullt ut, säger Inge Löfgren.

Preem har tidigare fått grönt ljus för utbyggnaden av oljeraffenaderiet i Lysekil. Men nu har alltså Mark- och miljööverdomstolen beslutat att ta upp fallet och därmed så ska frågan om utbyggnaden får genomföras – prövas på nytt.

De rättsliga turerna fortsätter alltså och domstolen planerar för en huvudförhandling i början av nästa år.

Drivmedelskoncernen har ansökt om att få bygga ut det stora oljeraffinaderiet i Lysekil på flera sätt. Företaget planerar att satsa 15 miljarder kronor på utbyggnaden och den skulle kunna skapa över hundra nya jobb.

Men projektet har också fått skarp kritik för utsläpp av koldioxid skulle öka.

Preem vill bland annat bygga en anläggning för att göra bensin eller diesel av tjockolja, en sorts restprodukt som i dag används som fartygsbränsle.

Den processen kan leda till ett fördubblat utsläpp av koldioxid.

Men Preem menar att den nya anläggningen skulle innebära minskade utsläpp globalt. Än så länge har företaget inte kommenterat dagens beslut.