Indien

Gulabi Gang slår tillbaka mot män

1:52 min

De klär sig i rosa och beväpnar sig med käppar, hotar poliser och slår män som misshandlar sina fruar. Indiska medborgargardet Gulabi Gang har tagit lagen i egna händer.

Utanför en skola ute på landsbygden i norra Indien står runt 50 kvinnor och ropar.

– Länge leve Gulabi gang, det rosa gänget.

De bär alla rosa sari och de säger att de tröttnat på att kvinnor våldtas misshandlas och dödas.

–  Kvinnor bränns till döds och våldtas dag in och dag ut. Gulabi gang slår män med käppen och lär dem en läxa, säger Fareeda Begum som är gruppens ledare i området.

Tvingar poliser att utreda

Vi är i Bundelkhands distrikt, utanför staden Mahoba i delstaten Uttar Pradesh. Den folkrikaste och en av de fattigaste delstaterna i Indien, kvinnorna vi träffar beskriver en rättslöshet.

Medborgargardet Gulabi gang bildades 2006.

För medlemskap på livstid har kvinnorna betalat ungefär motsvarande 70 svenska kronor. Då får de en rosa sari, en käpp och ett medlemskort.

Fareeda själv gick med 2010 efter att en kvinna i området blivit våldtagen.

– Polisen utredde inte händelsen, så jag samlade en grupp kvinnor och gick dit. Vi tryckte upp honom i ett hörn och tvingade honom att utreda, det var där mitt engagemang började säger, säger hon.

Hon är muslim och tidigare bar hon burka.

– Jag lämnade aldrig huset utan den, men när jag gick med tog jag av mig burkan, säger hon.

200 000 medlemmar

Gruppen säger att de har totalt 200 000 medlemmar och de ser det som sin uppgift att skydda och stärka kvinnor.

De uppmuntrar kvinnor att utbilda sig, bli mer självständiga och att skaffa bankkort till exempel. De samlar snabbt ihop en grupp och gör hembesök om någon behöver hjälp säger de.

– Om en man har slagit sin kvinna med en sko går vi hem till honom och säger "om du rör henne igen så ska hon få slå dig med en sko inför hela staden", säger Fareeda.

Hon säger att situationen har förbättrats för kvinnor i området. Att kvinnor inte längre är lika rädda att vända sig till myndigheter om de behöver hjälp. Hon säger att myndigheterna i området är rädda att de ska få besök av gruppen om de missköter sig och att polisen vill bjuda dem på te när de dyker upp.

– Vi säger nej tack vi vill inte ha te, och ingen här heller ska dricka te förrän ni gjort ert jobb.

Det är ju olagligt att misshandla folk?

 – Det är inte vårt förstahandsval att slå någon, först försöker vi få dem att förstå. Men när domstolar och rättsväsendet inte fungerar, då är det dags för Gulabi gang att visa sin rätta färg, säger Fareeda.

Nu för tiden hjälper också gruppen andra än kvinnor. Fareeda berättar att de donerar pengar till bönder som har det svårt.

– Förr skrattade männen åt oss, nu vill de också har vår hjälp, säger hon.

Vågade inte gå ut själv

– Jag gick med för att jag inte vågade gå ut själv till sjukhuset eller till marknaden, när vi går i grupp känner jag mig trygg, säger 25-åriga Rinky som är en av de yngre tjejerna som står utan för skolan och ropar med.

Kvinnorna här ute på landsbygden beskriver en rättslöshet.

Indien har klassats som ett av världens värsta länder för kvinnor av Thomson Reuters Foundation. En av tre gifta kvinnor i landet har enligt hälsomyndigheterna upplev våld i sin relation, och våldtäkt inom äktenskap är inte ett brott. Våldtäkter i landet uppmärksammas regelbundet i internationell media, och förra året skärpte regeringen straff för våldtäkt.

Fler kvinnor kommer till skolan där gruppen har samlats. Några promenerar, fler sitter i vagnar bakom traktorer, som körs av män. Runt dem samlas män. De har inte rosa kläder på sig.

– Jag är här för att representera min fru. Hon är med i Gulabi gang men kunde inte vara här idag, säger en man.

Är ni rädda för Gulabi gang?

– Inte rädda, men vi respekterar dem, svarar männen.

Vad har männen för roll?

– De är inte med i Gulabi gang, men de stöttar oss. De kör oss så vi kan mötas, det är viktigt. Jag hade aldrig kunnat ta av mig min burka om min man inte sagt åt mig att jag fick, säger Fareeda.