Svår torka

Fler klimatflyktingar väntas i Somalia

2:40 min

Nästan lika många personer har flytt undan klimatförändringar i Somalia, som krig och konflikter. Det visar siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR som befarar att klimatflyktingarna kan komma att öka i år.

– Det förändrade klimatet har inte bara lett till matbrist utan också tvingat människor att flytta från sina hem. Om man inte får stöd från omvärlden finns risken att fler blir tvungna att lämna sina hem i år, säger Babar Baloch som är talesperson på UNHCR.

Att torrperioderna blir längre och kommer i tätare intervall har slagit hårt mot människors möjlighet att försörja sig. Över femtio procent av invånarna är beroende av inkomster som kommer från boskapsskötsel.

Av de 2,6 miljonerna internflyktingar som finns i Somalia har ungefär hälften, över en miljon, flytt på grund av konsekvenser som orsakats av de pågående klimatförändringarna. Hittills i år har 50 000 människor lämnat sina hem på grund av torkan.

Det uteblivna regnet oroar UNHCR som uppskattar att fem miljoner människor kan få svårt att få tag på mat i juli, säger Babar Baloch.

– Stora delar av Somalia har inte fått något regn under årets regnperiod som var mellan april och juni och inte heller förra årets som inföll mellan oktober och december förra året, säger han.

Hårdast drabbad är regionen Puntland, den självutnämnda republiken Somaliland och de centrala delarna av Somalia.

– Många på landsbygden har förlorat sitt levebröd. De väljer att ta sig till storstäderna där möjligheterna till försörjning ser bättre ut. Vädret har blivit oförutsägbart och från regeringens sida försöker vi förbereda befolkningen genom att informera om klimatförändringarna. Men för att tackla situationen behöver vi också stöd från det internationella samfundet, säger Shukri Haji Ismail som är miljöminister i Somaliland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista