Mänskliga rättigheter

HD prövar utvisning till Kina

1:45 min

Vid Högsta domstolen inleddes i dag förhandlingarna om en kinesisk man som sitter i svenskt häkte sedan nästan ett år tillbaka. Frågan är om mannen ska kunna utlämnas till hemlandet.

Mannen uppges vara en av Kinas mest eftersökta människor och anklagas för att ha rymt från sin statliga tjänst med över 280 miljoner kronor.

Men det handlar alltså inte om skuldfrågan, om mannen är korrupt och har stulit pengar, säger Sveriges Radios kinakorrespondent Hanna Sahlberg:

– DH ska pröva om Sveriges rättssystem kan lämna ut en person till Kinas rättssystem, och om personen då kan få en rättvis rättegång, i enlighet med de konventioner och lagar om mänskliga rättigheter som Sverige har förbundit sig till.

– Frågan är: Uppfyller det kinesiska systemet de krav vi har för att kunna samarbeta? Och samarbetet är något som regeringen i Peking är väldigt angelägen om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista