Mödradödlighet i USA

Högre risk för svarta kvinnor att dö vid förlossning

2:03 min

Svarta, välutbildade och välbetalda kvinnor i USA drabbas fortfarande i högre utsträckning av mödradödlighet än vita kvinnor med låg utbildning, låg inkomst och dålig tillgång till vård.

Hör mer i Vetandets värld

Det är tre till fyra gånger vanligare att dö i mödradödlighet som svart än som vit kvinna i USA.

Forskare menar att orsaken till stor del kan förklaras av rasism. Du både åldras snabbare och blir mer mottaglig för sjukdomar om du utsätts för rasism visar forskning från USA.

Charles Johnson förlorade sin fru och mamman till sina två barn i just mödradödlighet.

– Hon ligger på båren och håller mig i handen och säger: ”älskling jag är rädd, jag är rädd”, berättar tvåbarnspappan Charles Johnson.

Hans fru Kira Johnson hade efter en oproblematisk graviditet förlöst sitt andra barn via ett planerat kejsarsnitt. Men timmarna som följde blev inte som de tänkt sig. Det börjar droppa blod i katetern och personalen sa att hon skulle få en skiktröntgen genast. Men det blev inget genast.

Först sex timmar senare får Kira åka in på operation. Det är sista gången Charles ser Kira vid liv.

– Det var som att någon släppte en bomb på hela vår familj, förklarar Charles.

Mödradödligheten i USA är den högsta i världen bland utvecklade länder. Mest utsatta är just svarta kvinnor. Det är tre till fyra gånger större risk att du dör i mödradödlighet om du är svart än om du är vit i USA. Exakt varför är svårt att veta men mycket pekar mot att det beror på rasism.

Dels handlar det om diskriminering inom vården men också om att svarta kvinnor har sämre förutsättningar då rasismen de utsatts för under livet har gett fysiska effekter på kroppen. Fenomenet kallas "weathering" och myntades av den amerikanska professorn Arline Geronmius.

– Det systemet var aldrig menat att aktiveras kroniskt, säger Arline Geronimus.

Hon förklarar att när du utsätts för rasism så skapar det en stressreaktion i kroppen.

Reaktionen uppkom för att hantera livshotande situationer men om du blir utsatt för stress om och om igen leder det till att du blir svagare och mer mottaglig för sjukdomar som diabetes, övervikt, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

Dessa tillstånd ökar också risken för mödradödlighet, enligt Arline Gernomius.

Referenser: Arline T. Geronimus et al. Do US Black Women Experience Stress-Related Accelerated Biological Aging?
A Novel Theory and First Population-Based Test of Black-White Differences in Telomere Length. Hum Nat. 2010 Mar 10; 21(1): 19–38. doi: 10.1007/s12110-010-9078-0

Kelly M. Hoffman et al. Racial bias in pain assessment and treatment recommendations, and false beliefs about biological differences between blacks and whites. Proc Natl Acad Sci U S A. 2016 Apr 19; 113(16): 4296–4301. doi: 10.1073/pnas.1516047113