Riksdagen

De tillfälliga skärpta asyllagarna förlängs

2:10 min

Idag röstade riksdagen för en förlängning av den tillfälliga skärpta migrationslagstiftningen, och samtidigt öppnar man nu upp för generösare familjeåterförening för personer som flytt hit. Och det här var något som debatterades i riksdagen idag.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stengard var starkt kritisk till generösare regelverk:

– Kommunerna går ju på knäna. Socialtjänsten, sjukvården skolorna har svårt att möta med. För det har vi ett ansvar.

Det var 2016 efter den stora flyktingvågen som Sverige skärpte migrationslagstiftningen, bland annat blev tillfälliga uppehållstillstånd regel och begränsad rätt till till familjeåterförening infördes.

I dag röstade riksdagen alltså för att förlänga lagen i två år till, med några förändringar. Bland annat återinförs rätten för alternativt skyddsbehövande, till exempel får syrier som flytt kriget, ta hit sina familjer.

Miljöpartiets Rasmus Ling försvarade detta:

– Alla som har barn kan föreställa sig hur det skulle vara att komma till ett land på flykt från krig med vetskapen att partner och barn finns i flyktingläger på en annan kontinent.

Migrationsverket bedömer att den här regelförändringen kan betyda att ytterligare ungefär 8000 anhöriga kommer till Sverige under en treårsperiod.

Sverigedemokraterna som vill förlänga tillfälliga lagen anser att det är en felprioritering att öppna upp för generösare familjeåterförening, medan Vänsterpartiet anser att regelverket är alldeles för hårt.

Centerpartiet och Liberalerna stödjer förslaget och det även Kristdemokraterna som ju samtidigt propagerar för strama åt migrationstrycket. Hans Eklind är partiets migrationspolitiska talesperson:

– Barn ska inte hållas åtskilda från sina föräldrar. Att vi släpper igenom den här propositionen beror också på att det är det minst dålig alternativet.

Under tiden som den förlängda tillfälliga lagen nu löper på ska en parlamentarisk kommitté arbeta fram förslag till en ny permanent migrationslagstiftning. Om ett år ska ett förslag ett förslag finnas på klart, och justitieminister Morgan Johansson bedömer att den tidplanen ska hålla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista