Pressmeddelande 2019-06-26

Per Gessles musikhistoria i nyinspelade program

Per Gessle tar med lyssnarna på en resa genom musikhistorien och i första avsnittet av Nio i topp i P4 avhandlas Gyllene Tiders 40 år som svenskt popfenomen. Bandet har fått i uppdrag att ta fram sina nio bästa låtar under karriären.

Tillsammans med Sven Lindström presenterar Per Gessle under nio avsnitt bland annat nio låtar som skakade om hans värld, nio bästa coverlåtarna och nio bästa låtarna av Gyllene Tider.

– Att bara få vara med under dessa sessioner med Per och Sven är en ynnest. Musiken och listorna genomsyras av passion, kunnande och en inte liten portion nörderi! Oerhört underhållande och såklart upplysande för oss som delar hans kärlek till popmusik, säger Per Scholander, producent för Nio i topp.

Gessles Nio i topp sommaren 2019 med start 30 juni i P4:

1. Gyllene Tiders nio bästa låtar (del 1)
Följ med på en resa genom Gyllene Tiders 40 år som svenskt popfenomen. Bandet har fått i uppdrag att ta fram en Nio i topp-lista med vad de själva tycker är sina bästa låtar under karriären. I studion hejas Per Gessle och Mats ”MP” Persson på av Sven Lindström, som också har tagit in låtförslag och motiveringar av Anders Herrlin, Göran Fritzon och Micke Syd Andersson.

2. Nio låtar som har skakat om min värld
Som ung man i Halmstad skakades Per Gessles värld om upprepade gånger av ljud från radioapparater och skivspelare. I det här avsnittet av Nio i topp återvänder han till känslan när musiken grep tag i honom och tar såväl Sven Lindström och lyssnarna med på en både underhållande och delvis oförutsägbar musikalisk tripp.

3. Nio låtar där covern blev större än originalet
För många artister och band har väl valda covers av andra artisters låtar varit ett sätt att visa publiken sina musikaliska rötter och samtidigt hylla sina hjältar. Lika ofta har det bara handlat om att artister har hittat en pärla som av olika anledningar inte blivit en hit. I det här avsnittet av Nio i topp gräver Per Gessle fram nio ostoppbara coverlåtar som alla har blivit betydligt mer kända än originalversionerna.

4. Nio bästa debutalbumen som någonsin spelats in
Debutalbum har ofta en speciell plats i artisters eller bands karriärer. För de som prickar formtoppen med debuten kan det antingen bli början på en gyllene karriär – eller en fåfäng kamp för att överträffa ett mästerverk. Här listar Per Gessle de nio mest minnesvärda debutalbumen i pophistorien: fem från USA, två från England och ett från Sverige. Men vilka är de?

5. Gyllene Tiders nio bästa låtar (del 2)
Att lista Gyllene Tiders 40 år som svenskt popfenomen med bara nio låtar gick inte, så här kommer den efterlängtade fortsättningen på del 1: ytterligare nio låtar som speglar Gyllene Tiders bästa ögonblick – enligt bandmedlemmarna själva. I studion Per Gessle och Mats ”MP” Persson med Sven Lindström som vibemeister – medan Anders Herrlin, Göran Fritzon och Micke Syd Andersson sticker in lappar med sina favoriter under sändningens gång.

6. Nio singer/songwriters som nådde hela vägen till Halmstad
Per Gessle är som bekant både en singer och en songwriter, så att den musikaliska genren ”singer/songwriter” ligger honom varmt om hjärtat är knappast överraskande. Här listar Per nio singer/songwriters som tog sig ända från Kalifornien, Kanada, London, Oklahoma och massor av andra platser, för att glidflyga ner på en skivspelare i Halmstad.

7. Nio bästa dubbelalbumen genom tiderna
Dubbelalbumet är ett av rockvärldens mest utskällda format – möjligen med konkurrens av trippelalbumet. Men varför det, när världen vimlar av fenomenala dubbelalbum? Per Gessle drar en lans för detta numera sorgligt bortglömda tvillingformat och presenterar här de nio dubbelalbum som har gjort hans värld lite mer gyllene.

8. De nio bästa låtarna från 1971
Vilket som är det bästa popåret är ett kärt trätoämne i ”Nio i topp”. 1965 och 1966 har stångats mot varandra i en tidigare säsong, men nu drar Per oväntat fram en 70-talsjoker ur kavajärmen. 1971 står nämligen i centrum för denna Nio i topp-lista som enbart fokuserar på höjdpunkterna från detta magnifika popår. Och ja, vi kan redan nu säga att T. Rex och David Bowie är med på listan. Men vilka är de andra?

9. Nio svenska fullträffar
Det svenska popundret har gjort att Sverige numera tronar på minnen från fornstora dar, då ärat dess popnamn flög över jorden. Och inget tyder på att framgångarna är på väg att avta. Som en högst väsentlig del i den blågula popexport som gjort Sverige världsberömt tar sig Per Gessle nu en titt på nio svenska fullträffar som har fått honom själv att gå i spinn. Resultatet är en nio i topp-lista som dansar go-go en underbar vanlig dag.

Programmet sänds i P4 med start söndag 30 juni kl. 12.03-13.00 eller i appen Sveriges Radio Play.

Vid frågor vänligen kontakta:

Per Scholander, producent
per.scholander@sverigesradio.se
070-2592740

Susanna Mörner, pressansvarig
susanna.morner@sverigesradio.se
070-0839737