
Sametinget vill ha skyndsam ratificering av ILO 169
Sametinget har skickat en hemställan till regeringen om att Sverige så snart som möjligt ratificerar ILO-konventionen 169. Sametinget vill också att regeringen föreslår en tydlig tidsplan för ratificeringen och involverar det samiska folket i den här processen.
I förra veckan träffade Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti och delar av kansliet sameminister Amanda Lind och tjänstemän från regeringskansliet.
I samband med detta lämnade Sametinget över en begäran om att riksdagen skyndsamt ratificerar ILO-konventionen 169 och urfolks rättigheter.
-Vi är Europas enda urfolk och vi har en särställning i Sverige. Det vet staten om. Man kan inte bara utreda frågan - man måste komma till ett beslut. Det här är den nyckeln samerna begärt sedan länge och som vi har rätt till, säger Per Olof Nutti.
Konventionen har varit i kraft sedan 1991 och Sametinget konstaterar att Sverige inte ratificerat konventionen trots flera statliga utredningar.
Sametinget har redan 1999 enhälligt yttrat att Sverige ratificerar konventionen och vid det senaste sametingsmötet i Tärnaby i maj antog plenum ett uttalande som ligger till grund för den senaste begäran till regeringen.
Det här är ILO 169
1989 antogs ILO 169 av Internationella Arbetsorganisationen ILO, FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. ILO har som grundläggande mål att bekämpa fattigdom och befrämja social rättvisa.
ILO 169 är grundat på att principerna från FN:s övriga rättighetsdeklarationer ska gälla även urfolk. Det finns flera tusen olika urfolk i världen, totalt är det omkring 300 miljoner människor som tillhör något av urfolken.
Samerna är Europas enda urfolk och de lever i fyra länder; Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Norge är det enda av de länderna som ratificerat ILO 169.
Konventionen ILO 169 innehåller 44 artiklar som erkänner urfolks rätt att bevara och utveckla identitet, språk och religion. Artiklarna säkerställer bland annat rätten till sjukvård och utbildning, samt rätten att delta i beslutsprocesser som berör urfolken.
Ett par av artiklarna säger att urfolkens traditionella rätt till land- och vatten ska erkännas. Det är framförallt dessa artiklar som gjort att ILO 169 varit och är än idag så omdebatterad i Sverige, och de är också en bidragande orsak till att Sverige ännu inte ratificerat ILO 169.