Sametinget vill ha skyndsam ratificering av ILO 169

2:35 min

Sametinget har skickat en hemställan till regeringen om att Sverige så snart som möjligt ratificerar ILO-konventionen 169. Sametinget vill också att regeringen föreslår en tydlig tidsplan för ratificeringen och involverar det samiska folket i den här processen.

I förra veckan träffade Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti och delar av kansliet sameminister Amanda Lind och tjänstemän från regeringskansliet.

I samband med detta lämnade Sametinget över en begäran om att riksdagen skyndsamt ratificerar ILO-konventionen 169 och urfolks rättigheter.

-Vi är Europas enda urfolk och vi har en särställning i Sverige. Det vet staten om. Man kan inte bara utreda frågan - man måste komma till ett beslut. Det här är den nyckeln samerna begärt sedan länge och som vi har rätt till, säger Per Olof Nutti.

Konventionen har varit i kraft sedan 1991 och Sametinget konstaterar att Sverige inte ratificerat konventionen trots flera statliga utredningar.

Sametinget har redan 1999 enhälligt yttrat att Sverige ratificerar konventionen och vid det senaste sametingsmötet i Tärnaby i maj antog plenum ett uttalande som ligger till grund för den senaste begäran till regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio