Afghanistan

Afghanistan dödligare än Syrien

1:53 min

Antalet döda i konflikter runt om i världen minskade förra året och är det lägsta på sju år enligt siffror från konfliktdatabasen UCDP vid Uppsala universitet. Men i Afghanistan har läget enligt forskarna förvärrats.

– Afghanistan är situationen omvänd, det har ökat mycket sedan 2013, stadigt varje år. 2018 har Afghanistan gått och Syrien som det land där flest människor dör i väpnad konflikt, säger Therése Petterson freds och konfliktforskare vid Uppsala universitet.

Sedan 2014 har antalet döda i konflikter i världen minskat med 43 procent.  Afghanistan gick om Syrien förra året som det land där flest dör i väpnad konflikt. Dödstalet minskade i Syrien, enligt data från konfliktdatabasen och ökade i Afghanistan. 2017 dog drygt 19.700 personer i Afghanistan 2018 var det 26.800 drygt. Främst handlar det om döda i strider mellan regeringen och talibaner.

Fateme Kavari som grundade organisationen Ung i Sverige och som ledde sittstrejker på medborgarplatsen i Stockholm för två år sedan, tycker att Sverige ska sluta utvisa personer dit.

– Det som händer är oacceptabelt, så länge landet bara blir blodigare, de som är medborgare i världens sämsta land ha rätt att få skydd i Sverige, säger hon.

Migrationsverket gör annan bedömning

Men Migrationsverket håller inte med om att läget blivit sämre och sämre i landet.

– Utan det har varit dåligt länge, men det är viktigt att komma ihåg att det är inte om ett land är mer eller mindre osäkert som gör om man beviljas asyl egentligen utan det är de är hur de individuella asylskälen kopplas mot situationen på den plats man kommer från, säger Fredrik Beijer på rättschef migrationsverket.

De känner till siffrorna som visar att Afghanistan gått om Syrien.

"Stöds inte av vår data"

– Det är något vi tittar på när det gäller hur vi i framtiden ska bedöma asylsökande från Syrien. Men det handlar främst om en minskning i Syrien inte om en ökning i Afghanistan.

– Det handlar inte bara om en minskning i Syrien utan våldet har också ökat väldigt mycket i Afghanistan, så den bilden stöds inte av vår data, säger Therése Petterson.