Kultur

Nu vill fler bokförlag satsa på lättläst

3:19 min

Flera nya bokförlag är intresserade av att göra lättlästa böcker. Det är bokförlag som brukar göra vanliga böcker.

En som gillar både vanliga böcker och lättläst är Veronica:

– Ibland vill jag ha något där jag inte behöver tänka, utan vet från början hur det slutar, typ Askungen. Du läser och övar på läsningen. Jag har dyslexi och måste läsa för att upprätthålla läsförmågan. Då är det enklare med en lättläst bok.

Staten har haft en viktig roll

Staten har ett eget bokförlag, LL-förlaget, som förut gjorde de flesta av de lättlästa böckerna i Sverige.

Men nu börjar även privata bokförlag få upp intresset för det här. Bland annat Vilja förlag som enbart satsar på lättläst. Och just nu finns tre eller fyra andra bokförlag, som mest ger ut vanliga böckerna, men som också planerar att börja med lättläst.

Hans Roslings böcker skrivs om

En telefon ringer och någon svarar:

– Hej! Tjena! Jag heter Richard Herold och är förlagschef på Natur och Kultur. Vi ska ge ut Hans roslings memoarer "Hur jag lärde mig förstå världen" och "Factfullness".

På ditt bokförlag gör ni mest vanliga böcker, om man säger så. Har ni de kunskaper som krävs för att göra språket enklare?
– Nej, det har vi faktiskt inte. Därför har vi anlitat ett par personer som har arbetat med LL-förlaget tidigare, så att de ska hjälpa oss att göra det här på rätt sätt.

Lättläst-utredningen

För några år sedan sa en statlig utredning att LL-förlaget tävlade mot privata bokförlag på ett orättvist sätt. Det beror på att LL-förlaget får mer pengar från staten än vad de själva tjänar på att sälja böcker.

Politikerna i riksdagen bestämde därför år 2014 att LL-förlaget skulle få ett nytt uppdrag. Så numera ska de mest göra den typen av böcker som ingen annan kan eller vill göra.

Dessutom ska LL-förlaget vara rådgivare åt andra bokförlag som vill satsa på lättläst. Det berättar Andreas Palmaer som jobbar där:

– Vi ska hjälpa marknaden framöver, inte bara producera egna titlar.

Chans att tjäna pengar

Vissa böcker skrivs direkt som lättläst. Andra är återberättningar, där en vanlig bok skrivs om.

Att återberätta en bok som redan är känd och populär är det som ger mest pengar, säger Andeas.
– Det är en väldig skillnad. De säljer mer helt enkelt.

Tror du att bokförlagen tar en bok de redan har och sedan ber någon att korta ner och göra texten enklare?
– Ja.

På vilket sätt kan ni hjälpa de andra förlagen?
– Vi kan till exempel hjälpa dem att hitta en bra återberättare. Vi kan läsa en bok åt dem och bedöma: Går den här att göra lättläst? Går den inte att göra lättläst? Som ett slags konsulthjälp, säger Andreas Palmaer.