Kristdemokraterna

Källor: Adaktusson skulle petas ändå

2:35 min

Kristdemokraten Lars Adaktusson hade petats från partistyrelsen även om han hade velat ställa upp för omval, uppger nu källor för Ekot.

Lars Adaktusson uppgav sent under onsdagskväll att han lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andra vice partiledare självmant.

Men Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach tror inte det stämmer.

– Jag tycker inte att det låter som ett eget beslut även om det kanske är det på pappret. Om man pratar med en valberedning och efter det kommer fram till att man ska kliva av betyder det förstås att man gör en bedömning utifrån vad valberedningen har sagt. Även mina källor i Kristdemokraterna säger att Adaktusson skulle petats i alla fall, säger Fredrik Furtenbach.

Den 21 maj avslöjade Dagens Nyheter att kristdemokraten Lars Adaktusson under sina år i EU-parlamentet hade röstat mot aborträtten 22 gånger. Det här ledde till kritik mot honom, eftersom Kristdemokraterna som parti står bakom den svenska aborträtten.

Kritiken kom både externt och intern, bland annat även från partiledaren Ebba Busch Thor, som efter avslöjandena uttalade att hon tyckte Adaktusson gjort fel i en del omröstningar och att hon tycker att han hade varit "lite väl rigid".

Lars Adaktusson säger att det bland annat är den interna kritiken som lett till hans beslut.

– Bakgrunden är den situation som uppstod efter debatten om EU och abortfrågan i valrörelsen, säger han.