Kina

Tidigare Interpolchef erkänner mutbrott

1:20 min

Den tidigare Interpolchefen Meng Hongwei har erkänt sig skyldig till mutbrott i en kinesisk domstol.

Meng försvann under märkliga omständigheter under en resa till Peking i höstas, och först en månad senare visade det sig att han gripits av kinesiska myndigheter.

Enligt uttalandet från en kinesisk domstol idag, ska Meng Hongwei, tidigare chef för världens största internationella polisorganisation, Interpol, erkänt att han tagit emot mutor på närmare 20 miljoner kronor. Domstolen skriver också att Meng varit, som det heter, "ångerfull".

Meng Hongweis märkliga försvinnande i september i fjol väckte stor internationell uppmärksamhet. Under en månad visste ingen vart han tagit vägen, förrän kinesiska myndigheter meddelade att det var dom som gripit honom under ett besök i Peking.

Den så kallade "kommunistpartiets disciplininspektion" anklagade honom för att missbrukat sin makt, vägrat följa kommunistpartiets beslut, för att "slösaktigt" ha spenderat statens pengar och för att ha tagit emot mutor.

Meng utnämndes till chef för Interpol 2016, och var då de första kinesen att tillträda posten.

Meng Hongweis fru, Grace har hela tiden sagt att hennes man är helt oskyldig och att det hela handlar om politisk förföljelse. Meng Hongweis erkännande idag, säger hustrun, är framtvingat av Kinesiska myndigheter.