Vill veta hur naturen påverkas

Fortsatt kartläggning av turister på Gotland

2:32 min

Forskare har kartlagt turister på Gotland med GPS för att få reda på hur de rör sig - nu tar man nästa steg, för att motverka påfrestning på natur och närmiljö.

Förra våren stod en ny kryssningskaj klar på Gotland, som kostade en kvarts miljard att bygga. Bolaget som hyr hamnen såg en mycket stark utveckling för kryssningsverksamheten 2018, och räknar med en fortsatt stark utveckling de kommande åren.

Men, fler turister kan skapa påfrestningar på destinationen. Och i samband med att färjehamnen på Gotland invigdes förra sommaren inleddes en studie, som ska analysera hur turister rör sig och försöka motverka att vissa platser blir ärrade av turismen.

Förra sommaren följde forskarna, med hjälp av GPS, hur färjeturister rörde sig på ön. Nu i sommar tar man ytterligare ett steg, och förser turisterna med en fysisk karta samt en mobil-app, säger Karin Ågren, forskare vid ekonomisk-historiska institutionen vid Uppsala Universitet.

Utöver Gotland är Gamla Stan i Stockholm ett område i Sverige som skulle kunna bli överhettat av turister, enligt Karin Ågren.

Hennes forskning, som bland annat finansierats av Tillväxtverket, ska förhoppningsvis ge turism-näringen på Gotland ökade kunskaper om de här frågorna.