Drabbar distansstudenter

Få praktikplatser för blivande sjuksköterskor

2:40 min

Det är ont om praktikplatser för sjuksköterskestudenter på flera håll i landet efter att regeringen utökat antalet platser på sjuksköterskeprogrammet.

Det här drabbar sjuksköterskestudenter som studerar på distans vid Luleå Tekniska Universitet. Där har studenter tidigare kunnat göra praktik på sin hemort, men nu hittar de inte plats.

– Eftersom jag har två barn så tänkte jag att det är bättre att vara i Stockholm och plugga i Luleå på distans. Det är omöjligt att åka till Luleå. Jag har inget val, då måste jag hoppa av kursen, säger stockholmaren Leila Oghabneshin.

Peter Michaelson, huvudutbildningsledare vid Luleå Tekniska Universitet, säger att distansstudenterna är garanterade praktikplats på region Norrbotten. Han har tidigare inte varit med om att studenter tvingas avbryta sina studier på grund av att de inte hittat praktik i sina hemregioner.

– Vad jag vet har det inte hänt förut att studenter tvingas sluta. Det finns inget löfte från vår sida att de ska få göra det, men finns det en placering så är det självklart att det finns möjligheter för dem att få göra praktiken i sin hemregion, säger Peter Michaelson.

I dag saknar majoriteten av distansstudenterna som vill göra sin praktik utanför Norrbotten en plats inför terminsstarten. Det här oroar Leila Oghabneshin.

– Kommer jag att ha samma problem varje termin? Det känns ju så, säger hon.

Kollade du inte upp det här innan du började utbildningen?

– I början fick vi information om att man kan göra praktiken i samma stad som man bor i, så jag var inte orolig, säger Leila Oghabneshin.

Regeringsbeslutet om att utöka antalet utbildningsplatser på sjuksköterskeprogrammen runt om i landet har gjort det svårt att få praktikplatserna att räcka till.

– Det är en jättetight situation. Verksamheten klarar knappt att ta emot studenter i den omfattning som vi från utbildningen kan utbilda, säger Peter Michaelson.