RYSSLAND

Putin: låga inkomster orsakade av omvärlden

1:59 min

Idag höll den ryska presidenten Vladimir Putin sin årliga frågestund där medborgare kan ringa eller höra av sig per sociala medier för att i direktsändning ställa frågor, säga något till landets ledare.

President Vladimir Putin hälsades välkommen av en mängd programledare i en stor studio, fylld med skärmar, folk som svarar i telefon nedanför en karta över hela Ryssland och med en liten utvald studiopublik. En scen för ledarens möte med folket.

En fråga som kom upp var vad som ska hända med de 24 ukrainska sjömän som hålls fängslade i Ryssland.

– Sådana frågor går inte att lösa utan att se hela bilden, innan det löser sig bör vi tänka på ödet för de ryska medborgarna i samma situation i Ukraina, sade Putin.

Annars handlade det om den ryska vardagen, om hål i vägar, straff för narkotikabrott, dåliga skolor, överfulla sjukhus. Och låga inkomster, som Putin pekade på var orsakade av omvärlden.

– För fler år sedan fick vi utstå fler chocker. Inte bara sanktioner utan det handlade snarare om marknaden för ryska varor som olja, gas och metaller, sa Vladimir Putin som hävdade att den trenden har vänt.

Första gången man kunde ringa in till den ryska presidenten var 2001, då Putin var helt färsk som president, sedan dess har många miljoner ryssar hört av sig för att få ett ord med presidenten.

Man kan ringa, skicka sms, spela in video-frågor eller gå via social medier. Det går att höra av sig långt i förväg, så det sker självklart någon form av urval, av vem som får en pratstund med Putin.

Att komma fram, få ställa sin fråga med sin berättelse, kan innebära att ledaren till exempel lovar att titta på det, göra något, eller att bara ett medhåll skulle kunna innebära förändring för någon enskild. Det kan sätta press på lokala eller regionala tjänstemän, som i sin tur måste göra något, för Putin har sagt till. Ett av Rysslands stora problem är avsaknaden av starka oberoende institutioner.

Putin vill framstå som den som hjälper, som ställer tillrätta, på det sättet stärks bilden av sann folklig central makt, oavsett hur makten fungerar i verkligheten. Det kan han kanske behöva eftersom presidenten sett sina popularitetssiffror sjunka.

En del av frågorna känns lätta att vifta undan, en del har också riktig kritisk botten i det verkliga livet, som de om löner, pensioner och skolor. Men att det skulle handla om en helt sann demokratisk ritual är svårt att påstå, mer än ritual med syfte att marknadsföra landets president som den lyssnande ledaren.

Och man får ändå anta att de riktigt, riktigt svåra mötena för Putin med individer med allvarliga klagomål sällan får komma så långt som till denna tv-sända presidentpratsstund.