Utrotningshotade arter

Kentsk tärna häckar återigen i Skanör

1:50 min

Den rödlistade fågeln Kentsk tärna har fått hjälp att hitta nya häckningsplatser i Skanör i Skåne. Där har de kentska tärnorna kommit tillbaka efter att ha varit borta i över ett halvt århundrade.

Dokumentärfilmaren Mikael Kristersson berättar hur tärnorna lockades att häcka igen på Falsterbonäset efter att de synts till vid kusten.

– Det var någon som tipsade mig om att: har du inte hört att de i Storbritannien har lockat tärnorna att häcka i.. att helt enkelt flytta en koloni från en flygplats till exempel genom att sätta ut vettar för att locka dem att häcka på en annan plats, säger filmaren Mikael Kristersson.

Vettar är naturtrogna fågelatrapper i trä eller plast som fungerar som lockfåglar.  I fjol köpte Länsstyrelsen i Skåne 10 stycken tärnvettar för att se om den kentska tärnan kunde lockas att häcka igen för första gången på 70 år på Falsterbonäset.

– Förra våren 2018 så testade vi att sätta ut dem på Landgrens holme och efter fem dagar satt den första levande kentska tärnan intill dem och sedan blev det fler och fler. Det stannade tolv par och häckade. Och nu i år så är det plötsligt 86 kentska tärnor boende ute på Landgrens holme. Så de har ökat snabbt, säger Mikael Kristersson.