Konflikthot

Trump stoppade anfall mot Iran i sista stund

2:05 min

USA:s president Donald Trump säger att han med mycket kort varsel har avbrutit en militär attack mot Iran.

Enligt presidenten skulle antalet iranska dödsoffer bli för högt för att stå i proportion till Irans nedskjutning av en obemannad amerikansk drönare i torsdags.

Enligt Donald Trump stod amerikansk militär redo att slå till mot iranska mål på tre olika platser när han frågade en general hur många som skulle dö. 150 personer blev svaret och Donald Trump skriver på Twitter att han då avbröt attackerna, bara tio minuter innan de skulle ske. Ett sånt svar skulle inte stå i proportion till Irans nedskjutning av en obemannad amerikansk drönare i torsdags, skriver presidenten.

Relationen mellan USA och Iran är mycket spänd just nu och bedömare säger att en militär svarsattack mot Iran hade fört länderna betydligt närmare krig.

Här i USA är det många som ifrågasätter att presidenten inte skulle ha känt till antalet dödsoffer innan han beordrade attackerna och frågan är vad som händer nu.

Trump twittrar att han inte har nån brådska: Nya ekonomiska sanktioner infördes igår. Vår militär är den bästa i världen och står redo, skriver han.

Även om många republikaner - likt Donald Trump – inte säger sig vilja ha krig med Iran så kom det kritik mot presidenten när det blev känt att han avblåst en attack. USA får inte visa sig svagt är budskapet. Till exempel sa den republikanska kongressledamoten Liz Cheney från Wyoming att presidenten kan ha begått ett misstag.

Iran fick en varning om den planerade attacken, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt iranska tjänstemän hade Trump skickat ett meddelande via Oman att han vill tala med Iran. Irans ledare har tidigare varir tydliga med att inga samtal är aktuella så länge sanktionerna pågår.