Tyskland

Stor klimatdemonstration hålls i Aachen

1:42 min

Den första internationella Fridays-for-future-demonstrationen för att värna klimatet pågår just nu i Aachen i Tyskland. Arrangörerna har räknat med uppemot 20 000 demonstranter från 16 länder.

Leve klimatskyddet, ner med kolet, skallar ropen och idag hörs slagorden på flera olika språk i Aachen nära gränsen till Belgien och Nederländerna. Där arrangeras för första gången en internationell Fridays-for-future demonstration.

Så vill man väcka större uppmärksamhet när samtidigt FN:s klimatorgan håller en konferens i Bonn inte långt därifrån. Vid Bonn-mötet förbereds nästa stora klimattoppmöte i Chile i december och FN:s klimatchef välkomnade ungdomarnas engagemang för att hejda klimatförändringarna.

Parallellt med demonstrationen i Aachen pågår upptakten till en protestaktion vid ett av de stora kolfälten i regionen. Flera tusen aktivister i den så kallade Ende-Gelände-rörelsen vill försöka ta sig in på området och blockera kolbrytningen.

– De flesta har förstått att klimatkrisen har högsta prioritet. Vad vi vill visa är att det krävs radikala grepp för att hejda den globala uppvärmningen, säger en av rörelsens talespersoner.

Tyskland är Europas största utsläppare av koldioxid, på grund av den omfattande kolbrytningen. Senast år 2038 ska kolkraften avskaffas, men det anser dagens demonstranter är alldeles för sent.