Georgien

Demonstranter kräver inrikesministern avgång och nyval

2:08 min

För andra dagen i rad samlade antiryska demonstrationer i georgiska Tbilisi tusentals. Protesterna bröt ut på torsdagen sedan en rysk politiker talat i parlamentet.

På torget stod tusentals georgier tätt packade och lyssnar på talare efter talare.

Demonstrationerna i går kväll gick dock fredligt till. Kvällen innan blev våldsam, tung av tårgas och ljudet från gummikulor som sköts av polisen in i folkmassan. Hundratals skadades, både demonstranter och polis.
Igår stod det på några plakat att "Ryssland är en ockupant" och "Var är mina 20 procent".

– Här står skrivet "20 procent" och det är symboliskt eftersom 20 procent av vårt land är ockuperat av Ryssland, det sade studenten Miriam Rigvava till nyhetsbyrån Reuters.

Det hon säger syftar på att Ryssland har trupp på ungefär 20 procent av georgiskt territorium, i utbrytarregionerna Sydossetien och Abkhazien.

Ryssland och Georgien utkämpade ett kort krig 2008 som Ryssland vann. Sydossetien, som inte erkänns som land internationellt, ligger bara några mil från huvudstaden Tbilisis utkanter. 
Ryssland har också på samma sätt erkänt det georgiska Abchazien, där ett krig utkämpades på 90-talet.

Den politiska oppositionen i Georgien, som talade på torget, kräver inrikesministerns avgång, att samtal om nyval ska påbörjas och att de som greps i förrgår ska släppas. Parlamentets talman har redan avgått.

Det är spänt nu mellan Georgien och Ryssland. Georgiens president har antytt att demonstrationerna provocerats fram av Ryssland, vilket kategoriskt avfärdats från ryskt håll, som istället ser det som en "antirysk" demonstration.

I går kväll stängde den ryske presidenten Vladimir Putin ner all flygtrafik direkt mellan länderna från den 8 Juli. Det finns också rekommendationer att sluta sälja resor till Georgien och att se till att de tusentals ryska turister som är i Georgien ska få hjälp att återvända hem.