SKOGEN

Skogsvandring med guide minskar björnrädslan

1:53 min

Vågar du inte gå i skogen, plocka bär eller leta svamp av rädsla för att möta en björn? Lugn – det finns både mer avancerade metoder och enkla knep för att lindra björnfrossa.

Björnrädsla begränsar människors lust att skogsvandra, plocka bär och utforska.

Flera forskare och rovdjursparker har hittat en modell där björnrädda får vandra med en kunnig guide i skogen.

Maria Johansson är professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet. Allra först måste den björnrädda själv våga utsätta sig.

– Det bygger på att man själv vill komma till bukt med sin björnrädsla, säger hon

Hur många i Sverige som känner björnfrossa i skogen vet man inte, annat än att förmodligen är det många som väljer bort blåbärsplockning, vandringar och att leta svamp.

Nya metoden som forskarna ser fungerar mot björnrädsla är att ge sig ut tillsammans med en björnkunnig guide med mer eller mindre närhet till björn. Björnar håller sig naturligt undan.

– Björnen gör allt för att undvika människor. Den väljer snårig terräng, klättrar över nedfallna träd, våtmarker och att klafsa omkring. Björnens val är långt från människans stigar.

Men även utan guide, i sin egen vardag, kan man lära sig hantera sin björnrädsla. Känna sig själv, våga utsätta sig och en sån enkel sak som att gå på rovdjursutställningar.

- Mycket av det som visas på utställningar är desamma som de vi har jobbat med i vårs studie kring guidade vandringar, säger Maria Johansson, Lunds universitet.

Studien gjord med Skandinaviska Björnprojektet, Mittuniversitetet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Orsa Rovdjurspark och Länsstyrelsen Gävleborg.