Femte dagen

Protester fortsätter i Georgien

2:43 min

Protesterna i Tbilisi i Georgien går nu in på sin femte dag. I natt samlades tusentals demonstranter utanför parlamentet. Ett av kraven är att regeringen tar tydligt avstånd från Ryssland.

– Om vi, den unga generationen, inte får makten, kommer landet sluta närma sig EU och Nato och då kommer det var enkelt för Ryssland att ta makten här i Georgien, säger 28-årige Giga Lemonjava, en av de som leder protesterna.

Det är hans fjärde kväll och natt utanför parlamentet i huvudstaden Tbilisi. Han liksom tusentals andra som kommit till Frihetstorget vill att Georgien ska fortsätta söka stöd i EU och Nato och inte välkomna ryska ledamöter i det georgiska parlamentet.

För det var just det som hände för fem dagar sedan när den ryske parlamentsledamoten Sergej Gavrilov besökte landet och fick stå i talarstolen i parlamentet i samband med ett möte för ortodoxa parlamentariker.

Att han över huvud taget släpptes in i landet upprörde de många georgier som ser Ryssland som en ockupationsmakt efter kriget 2008 då Ryssland tog kontroll över de georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien.

Men trots händelseutvecklingen är det en svår balansgång för den georgiska regeringen. Även om den diplomatiska relationen med Ryssland i stort sett inte existerar sedan 2008, finns det en slags affärsmässig kontakt. Ett exempel är den georgiska turistnäringen där ryssar är den största turistgruppen. Bara i fjol besökte över 1,5 miljoner ryssar landet.

Efter den senaste händelseutvecklingen beslutade länderna att stoppa all flygtrafik mellan varandra, något som riskerar att slå hårt mot Georgiens ekonomi. Fast det spelar ingen roll menar Giga Lemonjava. Han tror att regeringen måste vara tydlig, det går inte att balansera och därför måste Georgien ta avstånd från Ryssland, säger han.

– Protesterna måste fortsätta, vi kommer inte sluta och vi kommer att nå våra mål. Det handlar om rättvisa.