
Svenska rymdinstrument tar sikte på kometer
Den europeiska rymdorganisationen Esa har i dagarna sagt ja till ett nytt rymdprojekt som inkluderar svenska forskare. Tanken är att studera en komet på riktigt nära håll.
En av initiativtagarna är Anders Eriksson vid Institutet för rymdfysik i Uppsala:
– Ja, jag har varit med och föreslagit det här så jag är väldigt nöjd med att det blev utvalt, säger han.
Projektet Comet Interceptor är tänkt att inkludera tre farkoster - en moderfarkost och två dottersatelliter. Dessa ska flyga förbi en komet för att studera den på nära håll, ur tre vinklar.
Det lite speciella är att farkosterna kommer att skjutas upp innan man riktigt vet vart de ska.
De ska nämligen åka snålskjuts ut i rymden med exo-planetteleskopet ARIEL för att sedan stanna vid en slags kosmisk parkeringsplats bakom jorden. Där ska de ligga och vänta till något riktigt intressant dyker upp ur solsystemets utmarker.
– Och när det kommer en sådan, då jagar vi i fatt den och far förbi den på nära håll, för att se hur en helt opåverkad kometyta ser ut som inte har varit inne och värmts upp av solen. Det är för att verkligen se hur såg material från det tidiga solsystemet ut. Det har man aldrig sett förut, säger Anders Eriksson.
Två svenska mätinstrument ska med upp till kometen:
– De ska mäta gaserna som strömmar ut från, om det nu är en komet vi kommer att passera, och hur de påverkas av solvinden, säger han.
Först 2028 planeras Comet Interceptor att skjutas upp. Men på Institutet för rymdfysik blir det nu ganska bråda dagar.
– Det finns nog ingen tid att gå på några nålar för vi måste börja designa och bygga instrument så att vi kommer att ha fullt upp med sysselsättning, säger Anders Eriksson vid Institutet för rymdfysik.