EU-valet 2019

Nigel Farage riskerar att sluta som förlorare

2:34 min

Idag ska de europeiska partigrupperna meddela vilka som anslutit sig till dem efter EU-valet. En av de stora vinnarna för några veckor sedan var Storbritanniens brexitman, Nigel Farage. Men han riskerar nu att sluta som en förlorare.

De senaste veckorna har det flörtats rejält i EU-parlamentet här i Bryssel. Direkt efter EU-valet i slutet av maj började arbetet med att formera de politiska grupperna där det gäller att locka till sig så många likasinnade som möjligt.

För är det någonstans storlek spelar roll så är det i EU-parlamentet, ju fler ledamöter i din grupp desto fler och tyngre poster kan du få tillsammans med längre talartid i plenum för att sprida ditt politiska budskap.

De flesta grupperna är nu klara men frågetecken kvarstår kring en av dem – Nigel Farages EU-kritiska grupp för Frihet och direktdemokrati. För att bilda en grupp krävs 25 ledamöter från sju medlemsländer. Det är högst osäkert om Farage får ihop det.

Därmed finns risken att valvinnaren Nigel Farage framstår som förlorare i slutändan. Informell deadline för att skicka in namnen på ledamöterna i gruppen är nämligen idag.

Klart är dock att kristdemokratiska och konservativa EPP förblir största grupp även under nästa mandatperiod. Här ingår fyra moderater och två kristdemokrater. Socialdemokraterna, med fem svenska ledamöter, förblir näst störst. Båda dessa partier backade dock kraftigt i valet och de har nu dryga 25 respektive 20 procent av platserna.

Tredje störst blev den liberala gruppen som har vuxit allra mest, mycket tack vare att Emmanuel Macrons parti En march anslutit sig. Här ingår tre svenska ledamöter från centern och liberalerna.

På fjärde plats hittar vi den andra stora vinnaren i valet, de gröna med 75 ledamöter varav två svenska miljöpartister. Strax efter, med 73 ledamöter, kommer den nya gruppen som samlar EU:s ytterhöger under ledning av italienska Lega och franska Nationell Samling. Gruppen heter Identitet och Demokrati och växte avsevärt men blev inte så stor som många befarat eller hoppats på inför valet.

Den mindre radikala men likväl EU-kritiska gruppen ECR, där de tre sverigedemokraterna sitter, backade i valet och är nu den sjätte största gruppen med 63 ledamöter. Även vänstern backade och har nu 41 ledamöter, varav en svensk.

Sammantaget blir det ett betydligt mer splittrat parlament än tidigare. Ett parlament där det kommer bli svårare att fatta beslut. De senaste veckornas svårigheter att tillsätta EU:s topposter, däribland att bilda majoritet bakom en kandidat för att bli nästa ordförande i EU-kommission, visar på hur svårt det kan komma att bli för det här parlamentet att enas.